Terug naar overzicht

Avansstudenten schieten asielzoekers in Turkije te hulp

Derdejaarsstudenten van de Juridische Hogeschool Yasin Kardes en Orkide Yilmaz lopen stage bij de Association for Solidarity with Asylum-Seekers and Migrants (ASAM) in Turkije. Ze schrijven en controleren bezwaarschriften voor asielzoekers die het land uitgezet dreigen te worden. ‘Door alle verhalen over wat de asielzoekers hebben meegemaakt, heb ik de eerste weken in shock doorgebracht.’

Afghanen die gevlucht zijn voor Al-Qaida, Irakezen en Syriërs op de vlucht voor IS en daarnaast veel Somaliers, Soedanezen en Iraniërs; veel vluchtelingen zoeken veiligheid in Turkije. ‘Het is ongelofelijk hoeveel asielzoekers zich momenteel op Turkse grond bevinden’, vertelt Yasin. ‘Asielzoekers dienen in Turkije op één aangewezen plek te blijven. Doen ze dit niet, dan krijgen ze zodra ze opgepakt worden een bevel tot het verlaten van het grondgebied.’ Deze mensen kunnen rekenen op hulp van Yasin, Orkide en ASAM. Daarnaast vertalen de studenten stukken naar het Turks en onderzoeken ze recente ontwikkelingen rondom asielzoekers.

orkideyasin-max

Intensief
Het is even wat anders dan een stage bij een rustig advocatenbureau. ‘Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet had verwacht dat het zo intensief zou zijn’, vertelt Orkide. ‘Je bent steeds aanwezig in de kring van asielzoekers. Door alle verhalen over wat ze hebben meegemaakt, heb ik de eerste weken in shock doorgebracht.’

Gruwelijke verhalen
Yasin had zich al ingesteld op verschrikkelijke verhalen en die kreeg hij ook zeker te horen. ‘De meeste asielzoekers kunnen precies vertellen wat er waar en wanneer gebeurd is. Ze kunnen alles tot in de details aangeven. Het zijn krachtige verhalen die grote impact hebben op me. Ik kan en mag geen voorbeeld geven, maar je kunt er van uitgaan dat asielzoekers gruwelijke dingen hebben meegemaakt.’

Veel vluchtelingen liegen aan de grens over het land van herkomst om meer kans te maken op asiel. ‘Zo zijn bijvoorbeeld veel Afghanen gevlucht naar Iran, omdat het daar enigszins “veiliger” zou zijn’, vertelt Yasin. De afgelopen jaren heeft Iran de faciliteiten voor niet-islamieten beperkt. Niet-Islamieten mogen niet studeren, hebben geen toegang tot sociale voorzieningen en mogen ook niet werken in Iran. ‘Daardoor zijn er veel Afghanen en Pakistanen die via Iran naar Turkije komen. In Turkije geven ze vervolgens aan dat ze geen paspoort of identiteitsbewijs hebben, zodat ze niet getraceerd kunnen worden. Ze geven aan dat ze uit bijvoorbeeld Afghaan zijn terwijl ze Iraniër zijn. Atheïstische Iraniërs krijgen zo asiel in Turkije.’

Hulp van collega’s
‘Na wat gesprekken heb ik de verhalen van asielzoekers los kunnen laten en kan ik me concentreren op het echte werk’, aldus Orkide. De stagiairs vinden steun bij elkaar en bij hun collega’s. ‘Pas daarna begon ik het echt leuk te vinden. Het geeft een voldaan gevoel om mensen die het echt nodig hebben een handje te kunnen helpen.’ Ook Yasin heeft veel aan zijn vriendelijke collega’s. ‘Het zijn mensen die wel van een drankje houden. Ook zij zijn van mening dat je naast de gruwelijke verhalen ook wel eens iets leuks mag doen en gezellig mag zijn.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?