Praktijkdocenten zijn onmisbaar voor goed onderwijs maar het wordt steeds moeilijker om ze in te huren, waarschuwt de creatieve sector de Tweede Kamer.
De kunstacademie wil creatievelingen inhuren die met beide voeten in de klei staan, studenten bouwkunde willen wel eens een échte architect zien en wie later games gaat ontwerpen, wil les krijgen van de geeks die daar dag in dag uit mee bezig zijn. ‘Er zijn momenteel veel creatieve ondernemers, ontwerpers, architecten, muzikanten, film, game- en reclamemakers, verbonden aan een hogeschool of universiteit’, schrijft The Dutch Creative Council, het adviesorgaan voor de topsector creatieve industrie. ‘Zij brengen relevante kennis uit de praktijk over aan studenten.’
Fictieve dienstbetrekking
Maar volgens de Belastingdienst zijn veel gastdocenten niet daadwerkelijk zelfstandig. Als de werkzaamheden deel uitmaken van de ‘gewone bedrijfsvoering’ is er sprake van een ‘fictieve dienstbetrekking’. Sinds vorig jaar wordt daar door de fiscus sterk op gecontroleerd. De Vereniging Hogescholen stuurde er in het najaar al een bezorgde brief over naar de Tweede Kamer.
De staatssecretaris van financiën werkt op dit moment aan een nieuw systeem om te bepalen of werkgevers wel of geen lasten moeten afdragen en de Creative Council is bang dat ook deze nieuwe regels nadelig zullen uitpakken voor het onderwijs in de creatieve sector.
Aansluiting met arbeidsmarkt
Veel ondernemers zitten helemaal niet te wachten op een dienstverband, aldus de brief. Niet de arbeidsrelatie, maar het onderwijs en de aansluiting met de arbeidsmarkt zouden centraal moeten staan.
The Dutch Creative Council is het adviesorgaan voor de topsector Creatieve Industrie. Tot de 22 leden behoren onder andere bestuurders van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, de Universiteit Twente en de Technische Universiteit Delft, maar ook de zendermanager van jongerenzender 3FM.
Punt. Of had jij nog wat?