Internationaal zakendoen is behoorlijk ingewikkeld. Diverse blokkades staan bedrijven die willen internationaliseren in de weg. Lector International Business Frans Stel wil deze blokkades wegnemen voor jonge bedrijven.
Volgens Frans Stel moeten bedrijven nieuwe vaardigheden leren om internationaal zaken te kunnen doen. Vooral voor jonge flexibele bedrijven zijn er kansen, zo stelt hij vrijdag in zijn lectorale rede. Zij zijn volgens hem klein en flexibel genoeg om de druk van het internationaal zakendoen aan te kunnen en willen graag innoveren.
Helft van de samenwerkingen mislukt
‘Vijftig procent van de samenwerkingen mislukt. Dat komt met name omdat deze onhandig worden aangepakt’, vertelt de lector. En samenwerken is belangrijk want, ‘zonder samen te werken hou je je hoofd niet meer boven water.’ Het is daarbij belangrijk om te onderzoeken of je partner wel hetzelfde denkt en werkt als jijzelf. ‘Als de arbeidsvoorwaarden bij een partner bijvoorbeeld niet kloppen ben jij de klos.’
Vier competenties
Bedrijven moeten vier competenties beheersen om te slagen in de internationale markt. Leren vertrouwen in je partners, kennis en technologie delen en leren inschatten of een partner bij je past. Daarnaast moeten ze zich volgens de lector snel kunnen aanpassen aan veranderende marktomstandigheden.
Ga eens een hapje eten
Hoe krijg je een klik met een buitenlandse partner? Hoe kan je ze inspireren en hoe kom je erachter of je hetzelfde werkethos hebt? ‘Niet alles kun je expliciet vragen. Of een partner betrouwbaar is kun je wel vragen, maar het antwoord is altijd ja. Ga eens een hapje eten met iemand voor je een samenwerking aangaat. Door de manier waarop iemand doet, kom je er misschien achter of hij bij je past.’
Frans Stel is sinds 1 januari 2015 lector International Business. Hij heeft meer dan 25 jaar industriële ervaring met het begeleiden van internationale business development. Hij is gespecialiseerd in het vergroten van de prestaties van allianties, netwerken en cocreatie-teams. Zijn lectorale rede vindt plaats op vrijdag 13 november aan de Onderwijsboulevard 215 in Den Bosch. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden.
Punt. Of had jij nog wat?