Terug naar overzicht

Academie voor Deeltijd: geen vouchers voor zorg en welzijn, wel voor techniek

Avans gaat niet experimenteren met vouchers voor deeltijdopleidingen in de zorg- en welzijnssector. In de technieksector gaat het experiment wel door.

De zorgopleidingen gaan toch niet meedoen aan een experiment met tegoedbonnen voor deeltijdstudenten. De publiek bekostigde hogescholen hebben er geen zin in, melde het Hoger Onderwijs Persbureau afgelopen vrijdag.

Het idee van de zogenoemde vouchers was dat werkgevers een deel van de opleiding van hun medewerkers meebetalen en de overheid minder gaat bekostigen.

Te weinig geld in de sector
‘De verpleegkundeopleiding in deeltijd heeft nu al afspraken met ziekenhuizen in de regio. Daar kun je niet ineens zaken in veranderen’, zegt Maarten Bremer, directeur van de Academie voor Deeltijd. ‘In de welzijnsector is er momenteel te weinig geld om vanuit de werkgever een extra bijdrage te leveren aan de deeltijdopleidingen. In de technieksector is dat geld er wel, bijvoorbeeld vanuit branche-organisatie FME. Daarom gaat Avans komend jaar met twee techniekopleidingen in deeltijd op deze manier werken: Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde. De nieuw te ontwikkelen AD Mechatronica volgt waarschijnlijk het jaar er na.’

Overigens wil dat niet zeggen dat Avans stopt met het aanbieden van deeltijdopleidingen in de zorg- en welzijnssector. ‘Daar gaan we uiteraard gewoon mee door.’

Flexibeler
Bremer verwacht vooral veel van het flexibeler maken van deeltijdopleidingen flexibeler. Het zal makkelijker worden om een onderwijsprogramma over een langere periode uit te smeren of vakken aan verschillende onderwijsinstellingen te volgen. Ook zouden studenten sneller vrijstellingen moeten krijgen voor vaardigheden die ze eerder hebben verworven. ‘De aanvraag van Avans samen met Avans+ op dit gebied is gehonoreerd. Dat betekent dat deeltijdstudenten die bepaalde competenties kunnen aantonen een deel van opleiding kunnen overslaan. Ook komt er meer aandacht voor de Associate degrees.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?