Terug naar overzicht

Avansstudenten willen ander onderwijs en richten eigen academie op

ucademy_ei_fingerprint6Het onderwijs dat Avans geeft is niet meer van deze eeuw, dat vindt een aantal Avansstudenten. ‘Voor persoonlijke levensvaardigheden die je iedere dag toepast, is te weinig aandacht voor en daarom richten wij onze eigen academie op.’ Deze Ucademy start in april.

Geïnspireerd op de Amsterdamse Bildung Academie moet de Ucademy een onafhankelijke academie worden gericht op persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap. ‘Wat heeft een student in de 21ste eeuw nodig?’, vraagt Eva-Lisa Janssen, derdejaarsstudent Communicatie en een van de initiatiefnemers, zich af. ‘Ons onderwijs is heel erg gericht op theorie en kennis. Persoonlijke levensvaardigheden die je iedere dag toepast, daar is te weinig aandacht voor.’

Eerstejaarsstudent Communicatie en mede-initiatiefnemer Finn de Barbanson sluit daarbij aan.  ‘Vaardigheden die je op school niet leert maar wel nodig hebt in het leven. Die gaan wij aanbieden.’ Veel aandacht is er daarbij voor maatschappelijke thema’s. Zo richt de eerste testmodule in april zich op macht en controle. ‘Wat is macht eigenlijk? Hoe gebruiken mensen dat? Hoe ziet dat er uit in mijn persoonlijke leven?

Regulier onderwijs schiet tekort
Schiet het reguliere onderwijs nu tekort? Absoluut, denkt Eva-Lisa. ‘De start van vernieuwing is er en ook de ambities van Avans hebben hier aandacht voor. Maar het gaat met kleine stapjes. Wij gaan nu meteen kilometers maken.’

‘Er zijn altijd veel ideeën bij Avans. Veel daarvan stranden uiteindelijk’, aldus Finn. ’Wij gaan dit gewoon doen. We zitten in een trein en we stoppen niet meer.’

//

//

//

Bestuur Ucademy

Geplaatst door Ucademy op dinsdag 2 februari 2016

 

Inmiddels hebben ongeveer twintig mensen, van student tot manager, zich achter het initiatief geschaard. Eva-Lisa: ‘Veel mensen zijn wel in voor verandering. Juist omdat dit bottom-up georganiseerd wordt, gaat het lukken.’

Trainingen vrijwillig
Docenten, studenten en professionals, iedereen kan een training verzorgen bij de academie. Studenten uit alle richtingen kunnen zich aanmelden om een training te volgen. De trainingen die de Ucademy gaat geven, volg je voorlopig vrijwillig. Eva-Lisa hoopt dat er ook vrije studiepunten kunnen worden toegekend en dat docenten uren mogen schrijven voor de academie. Finn denkt daarnaast aan een certificaat dat studenten na het volgen van een training ontvangen. ‘Op die manier kun je ook echt aantonen wat je geleerd hebt.’

Brainstorm in Breda
Wie interesse heeft om trainingen te volgen of iets toe te voegen heeft aan de Ucademy kan contact opnemen met Eva-Lisa Janssen, via el.janssen@student.avans.nl. 25 februari organiseert Ucademy een brainstorm in Breda.

Punt. Of had jij nog wat?

Eva-Lisa

Iedereen die de sessie graag wilt bijwonen; de locatie is ivm grote opkomst verandert naar Puijk op veemarktstraat 56. Dat ligt in het verlengde van de oude locatie.

2016-02-20 22:48:55

Johan Litaay

Ik wens jullie het allerbeste en beschouw de ucademy als een proces zelfs al het centrale doel niet wordt bereikt. Dit jaar bestaat het Molukse Seminarie in Houten 5 jaar en ik zou zeggen neem daar een voorbeeld aan.

2016-02-19 10:37:11

Stan

Aangezien de link van het mailadres niet werkt, hier de goede: el.janssen@student.avans.nl

2016-02-18 12:16:07

Meer lezen?