Avansstudenten willen ander onderwijs en richten eigen academie op

  ucademy_ei_fingerprint6Het onderwijs dat Avans geeft is niet meer van deze eeuw, dat vindt een aantal Avansstudenten. ‘Voor persoonlijke levensvaardigheden die je iedere dag toepast, is te weinig aandacht voor en daarom richten wij onze eigen academie op.’ Deze Ucademy start in april.

  Geïnspireerd op de Amsterdamse Bildung Academie moet de Ucademy een onafhankelijke academie worden gericht op persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap. ‘Wat heeft een student in de 21ste eeuw nodig?’, vraagt Eva-Lisa Janssen, derdejaarsstudent Communicatie en een van de initiatiefnemers, zich af. ‘Ons onderwijs is heel erg gericht op theorie en kennis. Persoonlijke levensvaardigheden die je iedere dag toepast, daar is te weinig aandacht voor.’

  Eerstejaarsstudent Communicatie en mede-initiatiefnemer Finn de Barbanson sluit daarbij aan.  ‘Vaardigheden die je op school niet leert maar wel nodig hebt in het leven. Die gaan wij aanbieden.’ Veel aandacht is er daarbij voor maatschappelijke thema’s. Zo richt de eerste testmodule in april zich op macht en controle. ‘Wat is macht eigenlijk? Hoe gebruiken mensen dat? Hoe ziet dat er uit in mijn persoonlijke leven?

  Regulier onderwijs schiet tekort
  Schiet het reguliere onderwijs nu tekort? Absoluut, denkt Eva-Lisa. ‘De start van vernieuwing is er en ook de ambities van Avans hebben hier aandacht voor. Maar het gaat met kleine stapjes. Wij gaan nu meteen kilometers maken.’

  ‘Er zijn altijd veel ideeën bij Avans. Veel daarvan stranden uiteindelijk’, aldus Finn. ’Wij gaan dit gewoon doen. We zitten in een trein en we stoppen niet meer.’