Terug naar overzicht

Enorm tekort aan hbo-verpleegkundigen dreigt

Er is een groeiend tekort aan hoogopgeleide verpleegkundigen. Zo is er alleen al in de wijkverpleging komend jaar een tekort van zo’n duizend verpleegkundigen.

‘In een aantal sectoren is een zorgwekkend tekort aan hoogopgeleide verpleegkundigen, bijvoorbeeld in de wijkverpleging, verpleeghuizen en op specialistische afdelingen in ziekenhuizen als oncologie en dialyse’, zegt Sonja Kersten, directeur van de beroepsvereniging voor verpleegkundigen V&VN in het NOS Radio 1 Journaal.

Vak aantrekkelijker maken
‘We moeten ervoor zorgen dat er nog meer mensen instromen in de opleidingen. Dat betekent dat we al vroeg moeten beginnen om het vak aantrekkelijker te maken. Door het tekort krijgt de patiënt of cliënt minder zorg’, zegt Kersten. ‘Soms kan het zelfs betekenen dat wanneer er zorg nodig is, die niet geleverd kan worden.’
 
De laatste jaren zijn er wel meer studenten die de hbo-opleiding verpleegkunde volgen, maar dat is onvoldoende om het groeiend tekort op te vangen, waarschuwt ook Actiz, branchevereniging van zorgondernemers. 

Maximaal driehonderd studenten
Bij Avans kunnen komend studiejaar maximaal driehonderd studenten instromen in het eerste jaar bij hbo-v. Het is een van de zes Avansopleidingen met een numerus fixus.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?