Terug naar overzicht

Pabostudenten nemen Engelse prentenboeken mee naar buitenlandse stage

Oxford Engelse Kinderboeken max

Gesteund door The Little English Library en American Book Center Amsterdam zijn vijf studenten van de Pabo in Breda naar het buitenland vertrokken met een tas vol Engelse kinderboeken. Zij gaan daar les geven op Ghanese, Antilliaanse, Spaanse en Sloveense basisscholen.

Een jaar geleden gaf Tatia Gruenbaum, docent bij Avans School of International Studies en oprichter van The Little English Library al aan dat ze graag samen met de Pabo wilde kijken naar de mogelijkheden om de opleiding te helpen. In oktober resulteerde dat in een grote donatie van Engelse kinderboeken aan Xplora.

Kinderboeken in de les
Vlak voor de studenten van de minor Teaching English Abroad naar het buitenland vertrokken, gaf Tatia een workshop over hoe de kinderboeken in de les te gebruiken. Volgens de docent kwamen leraren er vroeger makkelijk onderuit als ze geen zin hadden om Engelse les te geven. ‘Dat is nu niet meer zo. Zelfs kleuters leren de taal al. Het is belangrijk voor onze studenten om verschillende skills te leren over hoe ze die lessen het best kunnen invullen.’

Volgens de docent houden Nederlanders van kinderboeken en is dat ook een perfecte aanvulling op de Engelse lessen. ‘Ik heb ze uitgelegd hoe ze creatief les kunnen geven met de boeken die ze meenemen. Het is echt een aanvulling op de vaardigheden van de student.’

Ghana en Bonaire
Renee Lammerts is afgereisd naar een dorpje in Ghana met elf prentenboeken in haar koffer. ‘Ik heb nu een week les gegeven op deze school en heb al een aantal boeken voorgelezen aan de kinderen. Ze zijn super enthousiast en vinden vooral de plaatjes mooi.’

Hilde Mommers nam haar boeken mee naar Bonaire. ‘Kinderen hier zijn niet gewend om op deze manier met Engels bezig te zijn. Ze vinden het zo leuk, ze zijn de boeken de hele tijd aan het lezen. Het Engelse niveau is hier hoog, veel hoger dan we in Nederland gewend zijn. We denken dat dat komt omdat de tv-programma’s hier in het Engels zijn.’

Extra handvaten
Ook Pabo-docent Nicole Poulussen is dolenthousiast. ‘We zijn heel blij met de samenwerking met Tatia. De spiksplinternieuwe kinderboeken geven onze studenten een extra handvat tijdens de lessen die ze compleet in het Engels moeten geven.’

Naast de kinderboeken kregen de studenten ook de mogelijkheid om bij Oxford University Press(OUP) lesmethodes uit te zoeken. Nicole: ‘Onze studenten gaan naar landen zoals Ghana of Slovenië waar geen Engelse lesmethodes beschikbaar zijn of de handleiding is bijvoorbeeld in het Sloveens. Daar kunnen ze niets mee. OUP is een uitgever van Engelse lesmethodes en onze studenten kregen de uitnodiging om te komen kijken welk materiaal ze kunnen gebruiken in het buitenland.’

Het is volgens student Hilde belangrijk dat kinderen Engelse les krijgen. ‘Daar hebben ze later veel baat bij. Engels is een belangrijke taal, waarin je je bijna overal ter wereld kunt uitdrukken. Je legt makkelijker contacten in het buitenland of met anderstaligen in Nederland. Dat is erg waardevol.’

Internationalisering
De studenten vinden internationalisering binnen de Pabo cruciaal. Renee: ‘Landsgrenzen worden steeds minder belangrijk. Studenten moeten kennismaken met de gewoontes, gebruiken, talen en culturen van andere landen. Hierdoor leren ze samen te werken en zich aan te passen. Ook op Nederlandse basisscholen is dat van belang.’

Ook Hilde vindt het een must dat Pabo-studenten in het Engels bezig zijn. ‘Wij mogen straks overal ter wereld Engelse lessen geven. Daarbij is het een fijn idee dat we een steentje bij kunnen dragen aan het verbeteren van de Engelse taal in landen waar dat nodig is. We kunnen het Pabo-studenten echt aanraden om de minor Teaching English Abroad te volgen!’

The Little English Library is genomineerd voor een ELTon award.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?