Terug naar overzicht

CMD’ers Den Bosch presenteren interactieve installaties

CMDgezichtvan2-maxVan een interactieve totempaal tot een Artcade-game, tientallen studenten Communication & Multimedia Design in Den Bosch presenteerden donderdag hun interactieve installaties. Gemaakt in opdracht van bedrijven, gemeentes en festivals.

CMDArtcade-max
Interactie met kunst
In de Artcade-game zit zoveel programmeerwerk dat de programmeurs twee dagen slaap hebben overgeslagen. ‘Het is een cross-over tussen nieuwe media en kunst’, vertelt student Lianne van Doormalen. ‘Door middel van het capture the flag-spel verdien je punten voor je team. Als je voor staat met jouw team, verandert de sfeer van het kunstwerk.’

CMDTotem-max
Kleurige bubbels
De groep van Stijn Kessels maakte een interactieve totempaal voor het Mandala Festival. Voorzien van een rookmachine en een bellenblaasmachine is de paal een ware publiekstrekker. Stijn: ‘Als je op het platform gaat staan, komen er bubbels met kleurstof uit de totempaal. De kleurstof kun je vangen op een plaat, waardoor je je eigen kunstwerkje maakt. Als mensen er mee bezig zijn, ziet het er superleuk uit.’

CMDgezichtvan-max

Saamhorigheid van een evenement
‘We wilden de saamhorigheid van een evenementt visualiseren’, vertelt student Irma van Loon. Het gezicht van maakt een foto van een bezoeker en door middel van fotokopie wordt er één gezicht gemaakt van alle bezoekers. ‘Je kunt zo het gezicht van een festival maken, of het gezicht van Avans.’

CMDstellingen-max
Nutteloze en misleidende data
Voor een bedrijf in Eindhoven maakte de groep van Luuk van Berkel diverse interactieve posters. Waar of niet waar: Homo’s mogen geen bloed doneren? Of Trump en Hitler delen een uitspraak: ‘Alle immigranten moeten worden gedeporteerd.’ Luuk: ‘We wilden iets maken dat mensen bewust maakt van internetdata. Er is veel nutteloze en misleidende data online te vinden. Maar ook veel waarheden. Wat klopt er wel en wat niet?’

CMDwortel-max

Van braakliggend terrein tot moestuin
Plant jouw idee 
helpt om braakliggende terreinen in Nederland om te toveren tot een moestuin. ‘Buurtbewoners kunnen via onze site een locatiecheck doen’, vertelt student Carlijn van Beek. Je ziet dan meteen of het braakliggende terrein beschikbaar is of dat er een andere bestemming voor is.’ Initiatiefnemers kunnen een startpakket bestellen dat ze op weg helpt met hun moestuin. ‘En ze krijgen stencils waar je een papieren wortel van kunt vouwen. Die doen ze bij andere buurtbewoners in de brievenbus waardoor ze hun ideeën kunnen delen.’

Docent Jeroen de Cock is tevreden met de resultaten. ‘Ik ben weer aangenaam verrast. De studenten hebben te maken gehad met tegenslagen, maar daarin hun flexibiliteit getoond. De opdrachten en uitkomsten zijn heel gevarieerd. Ik ben enorm tevreden over de kwaliteit van de installaties en de professionele houding van de studenten.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?