Terug naar overzicht

Beschuldigde studenten vrijgesproken na plagiaat groepsgenoot

Plagiaatmachine Ephorus sloeg alarm bij een groepswerk van vier studenten Bedrijfskunde MER. De examencommissie beschuldigt de gehele groep van fraude, maar drie studenten ontkennen iets van de fraude af te hebben geweten. Ze gaan in beroep bij het College van Beroep voor de Examens (COBEX).

Eén onderdeel van het werk van de studenten is bijna in zijn geheel overgenomen uit het werk van een andere groep. Eén student was volgens de rest van de groep verantwoordelijk hiervoor. Hij vroeg het werk van de andere groep op ter inzage, maar kopieerde uiteindelijk het gehele onderdeel in zijn eigen werk.

‘Echt geschrokken’
Twee van de studenten zeggen niet eens te weten dat de fraudeur het document bij de andere groep had opgevraagd. Eén van de groepsgenoten wist dit wel. Ter informatie, zo dacht hij. Pas tijdens een eerdere hoorzitting van de examencommissie kwam hij erachter hoe groot de fraude van zijn medestudent was. ‘Ik ben echt geschrokken’, vertelt de student. ‘Hij had een paar dingen gewijzigd, maar het onderdeel was grotendeels hetzelfde als dat van de andere groep.’

Samen verantwoordelijk
De examencommissie twijfelt ook over de betrokkenheid van de andere studenten, maar acht ze samen verantwoordelijk. ‘We hebben niet aangetoond dat er drie studenten bewust hebben meegewerkt aan de fraude’, verklaart de examencommissie tijdens de zitting. ‘Maar de medestudenten hebben ook op geen enkele manier controle uitgevoerd op het werk dat er is ingeleverd. Het is een groepsopdracht. Studenten zijn daarvoor samen verantwoordelijk.’

Hoe te bewijzen?
‘We weten niet hoe we moeten bewijzen dat wij van niets wisten’, reageert een van de studenten. ‘Als ik Ephorus had gehad, had ik het ook kunnen zien’, vult een ander aan. ‘Je moet elkaar bij een groepsopdracht ook kunnen vertrouwen? Het is heel vervelend hoe het nu gelopen is.’

Het beroep van de studenten is gegrond verklaard.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?