Terug naar overzicht

Voorzittershamer AMR overgedragen. ‘Ik had een intuïtief gevoel: zij wordt mijn opvolger’

Maud Müskens, Onderwijskundig beleidsadviseur bij Leer- en Innovatiecentrum (LIC) en de Academie voor Veiligheid en Bestuur (AVB) volgt in juni Jacques Pijnappels op als voorzitter van de Avans Medezeggenschapsraad. Hij gaat deze zomer met pensioen.

Waarom wilde je graag voorzitter worden?
Müskens: “Het is een rol die ik graag vervul. Ik bemoei me toch al graag overal mee; dan maar als voorzitter. Ik ben redelijk nieuw in de raad. Het voorzitterschap zie ik dan ook als een enorme uitdaging. Ik voel me er sterk genoeg voor.” 

Je werd in maart gekozen als de nieuwe voorzitter van de raad. De afgelopen maanden liep je mee met Jacques om al aan de nieuwe rol te wennen. Wat zal er onder jouw leiding veranderen?
Müskens: “Het is nu het moment om de samenwerking binnen de AMR nog verder te verbeteren. Dat zal bijdragen tot nog betere besluitvorming. In vergaderingen zal ik proberen om de groep meer centraal te stellen en ieders geluid te laten horen.”

Wat is er de laatste jaren veranderd in de AMR?
Pijnappels: “Ik denk dat de AMR er nu staat. We doen er nu echt toe. We hebben meer smoel gekregen en zijn echt zichtbaar binnen Avans. We hebben de vinger aan de pols. Dat hebben we zelf gedaan, maar het komt ook doordat we vanuit de overheid meer bevoegdheid hebben gekregen. Bureau Medezeggenschap is op een goede manier versterkt en we zijn een serieuze gesprekspartner geworden van het bestuur. Samen zijn verantwoordelijk voor de toekomst van Avans. Dat ziet het bestuur ook.”

“Dat zijn indringende gesprekken geweest en dat was niet altijd makkelijk”

Hoe is de relatie van de raad met het College van Bestuur?
Pijnappels: “We zijn een onafhankelijke partner van het CvB. Je wilt als medezeggenschapsraad constructief in de besluitvorming meedenken. De relatie met het college is de afgelopen jaren goed geweest. Ondanks zware dossiers zoals de financiële tegenvallers van de afgelopen jaren. Toen we van plus 6 naar min 25 miljoen op de begroting gingen. Dat zijn indringende gesprekken geweest en dat was niet altijd makkelijk.”

“Als je het samen doet zorgt dat voor tevreden medewerkers en een tevreden organisatie. Daar zie ik het nu ook misgaan bij het LIC en de plannen voor Xplora. Er is veel over mensen gesproken in plaats van met de medewerkers. Alleen op cruciale momenten zijn zij bij de plannen betrokken.”

Wat zijn de grote thema’s van de komende jaren?
Müskens: “Het eerste wat op de planning van de AMR staat, zijn de nieuwe kwaliteitsafspraken. We zijn daar nu over in gesprek over hoe we het formeel kunnen regelen en hoe wij erbij betrokken worden.”

Waarom wordt Maud een goede voorzitter?
Pijnappels: “Tijdens een etentje met de raad had ik al een intuïtief gevoel: zij wordt mijn opvolger. Maud is iemand met goede inzichten die er niet voor schroomt om zaken op tafel te leggen. En bovendien krijgt ze het vertrouwen van de raad.”

Waarom was Jacques een goede voorzitter?
Müskens: “Voor mij was de medezeggenschap nieuw. Mijn eerste indruk van Jacques was dat het een voorzitter was die studentenbelang en politiek ademt. Hij voelt goed aan wat er speelt en kan als voorzitter goed samenvatten. Hij weet waar hij over praat en hij weet waar de pijnpunten liggen. Hij hoort ook wat er niet gezegd wordt. Daar zitten de kwaliteiten van Jacques.”

 

“Ik heb geen ellenlange historie met mensen of beleidsstukken”

Je wordt de eerste voorzitter die werkzaam is bij een van de Avansdiensten, bent de tweede vrouw die functie bekleed en bent met 32 jaar de helft jonger dan Jacques. Wat zie jij zelf als verschillen tussen jullie?
Müskens: “Ik ben jong, fris in de raad en kijk vanuit een heel ander perspectief naar de werkelijkheid. Ik werk nu negen jaar bij Avans en zit nog aan het begin van mijn carrière. Ik heb geen ellenlange historie met mensen of beleidsstukken. Mijn arbeidsethos hangt vol met beroepswijsheden: Wat je doet, doe je goed en wat je doet maak je af.” 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?