Terug naar overzicht

Eten, dansen en leren van elkaar tijdens symposium 150 jaar afschaffing slavernij

Symposium slavernijverleden

Om stil te staan bij 150 jaar afschaffing slavernij, organiseert Avans op 19 september een symposium aan de Onderwijsboulevard in Den Bosch. Tijdens het evenement vertellen gastsprekers over het Nederlandse slavernijverleden en de impact die het nu nog heeft op de maatschappij, maar is er ook ruimte voor muziek en eten.

Het is niet voor het eerst dat het Nederlandse slavernijverleden op de agenda staat van de hogeschool. Vorig jaar organiseerde Avans voor het eerst een Keti Koti-evenement. Keti Koti is een feestdag waarop men de afschaffing van de slavernij herdenkt. Die stond dit jaar ook op de planning in Den Bosch, maar door een drukke planning kwam dat er uiteindelijk niet van. “Toen dachten we: dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. Laten we het opschuiven naar 19 september met een groter evenement”, zegt diversity-officer Lies Parmentier, die bewust koos voor die dag vanwege het feit dat het gelijktijdig met Prinsjesdag valt. Volgens haar heeft dat een symbolische betekenis. “De gouden koets wordt tegenwoordig niet meer gebruikt omdat er tot slaaf gemaakten op staan en Nederland is rijk geworden door ons koloniale verleden.”

Gevarieerd programma
De middag begint met een welkomstwoord van luri Martins Beltrão, de Bossche jongerenambassadeur Onderwijs. Daarna speelt de Caribische band Rais di nos cultura. “Tijdens de slavernijperiode speelde muziek een belangrijke rol voor de tot slaaf gemaakten. Daarmee konden ze zich uiten”, vertelt Parmentier. Glenpherd Martinus spreekt vervolgens over de link tussen het verleden en heden kunnen leggen. Ook wordt er een plengoffer gebracht, een offerande van water aan de voorouders; een eerbetoon van dankbaarheid en verbondenheid. Verder komt spoken word-artiest Rubaina Bhikhie en voeren gasten een panelgesprek. Daaraan kunnen ook gasten in de zaal meedoen. “Maar het wordt ook een feest, waarbij we gezellig gaan eten om elkaar beter te leren kennen.”

“Er is in 150 jaar maar weinig over de slavernij gesproken, en dat terwijl dat heel belangrijk is om trauma’s te verhelpen. Praten zorgt voor verbinding en helpt polarisatie tegen te gaan.”

Het programma van het symposium

Schaamte
Parmentier vindt het als onderwijsinstelling nodig om aandacht te besteden aan het slavernijverleden. En ook de gemeente ’s-Hertogenbosch en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap willen dat het onderwijs meer aandacht gaat schenken aan de slavernij. “Omdat het zo’n groot onderdeel uitmaakt van de Nederlandse en de wereldgeschiedenis. Tot nu toe was er te weinig aandacht voor. Als Avans willen we daar iets aan doen, omdat we diversiteit en inclusie belangrijk vinden. We willen hierin ambitieus zijn en trouw zijn aan onze waarden maatschappelijk betrokken en persoonlijk. We hebben oog voor elkaar.”

Volgens de diversiteitsmedewerker is de avond voor iedereen geschikt, ook als je weinig kennis hebt van het onderwerp. De avond is voor haar geslaagd als er een breed publiek op af komt, dat met elkaar in gesprek gaat en naar elkaar luistert. “Laten we er niet langer meer over zwijgen.”

Het symposium begint om 17:00 uur in het Grand Café. Er is ruimte voor negentig deelnemers, aanmelden kan via deze link of de QR-code in de afbeelding hierboven.

Punt. Of had jij nog wat?

rattan

mag ook aanmelden voor keti koti viering avan den bosch

2023-09-15 08:06:24

Meer lezen?