Een puber wordt verdacht van het doodsteken van zijn klasgenootje op een verlaten parkeerplaats. De Britse miniserie Adolescence vertelt het schokkende verhaal van een moord op een meisje, maar laat ook zien hoe het gezin van de mogelijke dader compleet ontwricht raakt door deze gebeurtenis.
De op dit moment best bekeken serie op Netflix is intens en geeft de actualiteit pijnlijk weer. In vier adembenemende afleveringen word je meegezogen in de wrange werkelijkheid waarin messengeweld een steeds groter probleem wordt in Engeland. En voor wie denkt dat dit alleen overzees geldt heeft het mis: ook in Nederland is dit toenemende problematiek. Des te meer reden om deze serie te kijken, die niet gebaseerd is op één specifieke verhaal maar waar meerdere gebeurtenissen aan ten grondslag liggen.
Spanning en paniek
De serie begint bij de arrestatie van de dertienjarige Jamie Miller. De spanning is voelbaar tijdens de inval en de paniek die het teweegbrengt bij het gezin spat van het scherm af. Wie wordt er opgepakt en belangrijker nog: waarom?
Al snel blijkt het te gaan om de jongste van het gezin, maar dat heeft vader Eddie Miller niet door. Pas als de gewapende politieagenten hem voorbijrennen de trap op richting de slaapkamer van zijn zoon Jamie, lijkt het kwartje te vallen.
Vanaf dit moment zit je geboeid te kijken naar chaos, paniek, ongeloof en even later wanhoop en boosheid. Door het unieke camerawerk, elke aflevering is namelijk in one take opgenomen, waan je je al snel als toeschouwer in het verhaal. De emoties die de personages voelen, kruipen daardoor per aflevering meer onder je huid.
Weken aan voorbereiding en repeteren gingen vooraf aan het opnemen van Adolescence. Omdat alles in een keer goed opgenomen moet worden (omdat er dus niet meer geknipt en geplakt wordt), moest de take opnieuw bij een foutje. En ja, ook als dit gebeurt in de 59e minuut. Check hiernaast hoe zo’n one taker gefilmd wordt.
Geen ervaring
Het acteerwerk van Owen Cooper, die de hoofdrol van Jamie Miller speelt, is goed, intens en heel bewonderingswaardig als je weet dat hij geen acteerervaring heeft. Verschillende recensies zijn lovend over zijn bijdrage in de film, en daar ben ik het roerend mee eens. Waar er eerst ongeloof heerst over dat waar hij van wordt beticht, ontstaat later in aflevering drie irritatie, maar ook medelijden. Je kijkt daarin een uur lang naar een gesprek tussen Jamie en zijn psycholoog dat met vlagen uit de hand loopt vanwege zijn ongezonde omgang met emoties en vrouwen. Irritatie ontstaat omdat hij onvoorspelbaar en heftig reageert, medelijden omdat hij misschien niet beter weet hoe wel te reageren.
Adolescence is een intense maar leerzame serie waarin een giftige cocktail van cyberpesten, social media en toxic masculinity zorgt voor de dood van een jong meisje, een van moord verdachte jongen en twee verscheurde gezinnen. Confronterend, maar de moeite waard om te kijken.
Punt. Of had jij nog wat?