Terug naar overzicht

Efteling niet blij met filmpje Avansstudent

Het is een echte hit op internet; de luchtopnames van de Efteling die met een drone zijn gemaakt. Avansstudent Daan Sterk maakte het filmpje met zijn eigen onbemande vliegtuigje.

Het filmpje is op YouTube inmiddels bijna 180.000 keer bekeken. De eerstejaarsstudent Informatica maakte het samen met vrienden. Ze filmden alles van buiten het park. ‘Het idee is heel spontaan bedacht. We wilden gewoon naar de Efteling gaan en erover heen vliegen. Toevallig had iedereen de dag erop vrij, dus hebben we het maar gewoon gedaan.’

Illegaal
‘Het zijn prachtige beelden, maar we hadden graag van tevoren afspraken gemaakt met de maker’, zegt woordvoerder Koen Sanders van de Efteling tegen Omroep Brabant. Volgens de Efteling mag het niet wat de Avansstudent heeft gedaan. ‘Drones dienen, zeker op privéterrein, op 150 meter afstand van de bebouwing te vliegen.’

‘Iedereen doet wel eens iets wat niet mag, maar ik denk niet dat dit zo erg is’, vertelt Daan. Hij had niet verwacht dat zijn filmpje zo in de aandacht zou komen te staan. Toestemming vragen was volgens hem kansloos. ‘We hebben niet echt de moeite genomen om te vragen of het mocht. We hadden van tevoren al verwacht dat ze het niet zouden willen.’

Gevaarlijk
De Avansstudent krijgt veel reacties op zijn video. Veel positieve, maar ook reacties van mensen die het gevaarlijk vinden. Volgens hem valt het allemaal wel mee. ‘Het apparaat weegt amper één kilo en bestaat uit buigbaar plastic. Het zou naïef zijn om te denken dat er geen risico aan zit maar het is ook overdreven om te zeggen dat het heel erg gevaarlijk is.’

Punt. Of had jij nog wat?

Stefan van Teeffelen

Verwachten geen toestemming te krijgen en het daarom maar gewoon doen? Volgens had je energie moeten steken om die toestemming te verkrijgen. Wie weet wat je nog allemaal meer had mogen filmen? Na sluitingstijd op een veilige manier...

2014-02-10 17:12:08

Stefan

Inderdaad een heel erg mooi filmpje. Ik hoop echter niet dat Daan en zijn vrienden mijn woonwijk in beeld gaan brengen vanuit de lucht. Eén kilo plastic dat van hoog naar beneden komt vallen kan toch nog heel erg pijnlijk zijn!

2014-02-10 17:09:30

Lauren

mooi filmpje!

2014-02-10 14:51:48

Meer lezen?