Terug naar overzicht

Hoog en droog met bamboebrug

Bouw een brug die ten minste één meter overspanning heeft en doe het met minder dan duizend bamboestokken. Vierdejaarsstudenten Architectuur gingen deze week los met de opdracht.

De bruggen werden getest door vier studenten van ongeveer 60, 70, 80 en 100 kilo. Alle bruggen hielden, al dan niet met wat hulp,  het gewicht.

bamboebrug1-max

Bamboeboot
‘Ieder jaar proberen we weer nieuwe opdrachten te verzinnen’, vertelt docent Michiel Smits. Het resultaat is erg uitlopend. ‘Sommige studenten hebben van de bamboestokken een balk gemaakt. Die scoren goed met het aantal stokjes, maar het is niet zo innovatief. Anderen hebben een soort bamboeboot gemaakt met ongeveer 800 stokjes. Meer stokjes, maar óók innovatiever.’

bamboebrug2-max

Andere materialen
Het vak ‘bouwen met bamboe’ moet studenten leren dat er ook iets anders is dan conventionele bouwmaterialen zoals staal en beton. Smits: ‘We voeden studenten op met conventionele materialen. We willen laten zien dat je ook met andere materialen zoals bamboe goed kunt bouwen. Het is bijna net zo sterk als staal en niet schadelijk voor het milieu.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?