Terug naar overzicht

Studenten winnen award voor spel zieke kinderen

Twee Avansstudenten hebben de SpinAwards Young Talent Award gewonnen. Merel Vingerhoets en Brenda Janssen wonnen de eerste prijs met een spel ontwikkeld om kinderen met kanker weer gezond te laten eten.

Jaarlijks wordt er bij vijfhonderd kinderen tot tien jaar kanker vastgesteld. Een belangrijk bijeffect van de zware behandelingen is een verminderde eetlust en smaakverlies. Merel: ‘Deze bijwerkingen zorgen ervoor dat kinderen een negatieve houding creëren ten aanzien van voeding. Dat resulteert in een ongezond en eenzijdig eetpatroon. Er is vaak sprake van onder- of overgewicht. Sommige kinderen eten bijna niets meer en anderen alleen nog maar pizza.’

Hapje uit een tomaat
Het spel is ontwikkeld door vierdejaarsstudenten Merel Vingerhoets, Advanced Business Creation in Den Bosch, en Brenda Janssen, Communicatie en Multimedia Design in Breda. Samen met studenten van de Hogeschool Utrecht bedachten ze ‘De Reis van Vijf’.  Het piratenspel helpt kinderen op een speelse manier om weer plezier te beleven aan eten. Ouders houden het verloop van het spel bij met een app. ‘Ouders zijn ook superenthousiast over het spel. Een kindje nam laatst een hap van een tomaat. Dat ging er eerst nooit in, maar met behulp van het spel wel. Of sommige kinderen eten ineens hun bord leeg. Een enorme overwinning!’

Doorontwikkeling spel
Het project ontstond tijdens een minor bij de Hogeschool Utrecht. Vanuit de organisatie Participatief Ontwerpen voor Kinderoncologie (POKO) werd de studenten gevraagd om iets te ontwikkelen wat kinderen met kanker en hun ouders helpt bij het ontwikkelen van een gezonder en gevarieerder eetpatroon. Inmiddels zijn de studenten bezig met de doorontwikkeling en studeren ze ook af op het spel.

Veel energie tijd en liefde
Dat ze de prijs zouden winnen, hadden ze nooit verwacht. Brenda: ‘Ik heb wel gedroomd dat we zilver zouden winnen, maar dromen zijn toch altijd bedrog. Er zit zoveel energie, tijd maar ook liefde in dit project. We zijn supertrots zijn dat we worden beloond met een SpinAward!’

Alle informatie die verzameld wordt in de app wordt automatisch doorgestuurd naar het UMC Groningen. De data over het eetpatroon kunnen vervolgens gebruikt worden bij de behandeling van andere zieke kinderen.

Punt. Of had jij nog wat?

Johan

Creatieve en nuttige toepassing, die een Award zeker waard is !! Het Juryrapport spreekt over een winnend team van negen studenten. Dat voor de volledigheid.

2015-04-22 23:32:10

JD

Creatieve en nuttige toepassing, die een Award zeker waard is !!

2015-04-22 23:23:58

Saida

Lijkt mij niet alleen een leuk spel voor kinderen met zo´n vervelende ziekte. Maar ook voor moeilijke eters onder de jongere kids...

2015-04-22 19:45:43

Kimberley (MWD jaar 3)

Wat een mooi idee! Jullie mogen hier zeker trots op zijn! Super!

2015-04-22 15:36:06

Meer lezen?