Terug naar overzicht

Studenten voetballen met asielzoekers

voetbal-toernooi-asiel-max

Op 22 januari organiseert Avansdocent Yvonne Janssen samen met asielzoekerscentrum (azc) Oisterwijk een voetbaltoernooi in Tilburg. Van 13.00 tot 18.00 uur kunnen studenten samen met jongeren uit het azc een balletje trappen op de velden van voetbalvereniging Merlijn. ‘Sport heeft een verbindende kracht.’

Yvonne Janssen, docent bij de Avans School of International Studies (ASIS): ‘Al het nieuws rondom asielzoekers die Europa binnenkomen doet me verdriet. Het debat is zo hatelijk. Ik wilde daar graag iets aan veranderen en kwam op het idee van het voetbaltoernooi. Als je studenten in contact brengt met asielzoekers kan het bijna niet zo zijn dat ze zich niet met hen verbonden gaan voelen. Dat is het mooie aan sport, het heeft een verbindende kracht.’

Mooi begin
Janssen heeft ervaring met het organiseren van voetbaltoernooien. Voor haar werk bij United Cubs reisde ze eerder al af naar Mozambique om daar wedstrijden op touw te zetten. ‘De directie van ASIS was meteen enthousiast over het toernooi. Avans is nog zoekende naar welke rol ze kunnen spelen in de vluchtelingenproblematiek. Dit is een mooi begin.’

Op 22 januari kan er niet alleen gevoetbald worden. ASIS-student Layla Alizadah geeft een lezing over haar boek en vertelt over haar eigen achtergrond. Haar broer zal Afghaanse hapjes verzorgen. Wie geen zin heeft om te voetballen, kan meedoen met een bootcamples van Neoli.

Weg met afstand en haat
Janssen: ‘Dit is een mooie, sportieve en inspirerende start van het nieuwe jaar. Hopelijk komen mensen dichter bij elkaar en staan verdraagzaamheid en compassie voorop in plaats van afstand en haat.’

Aanmelden kan via deze link.
Het voetbaltoernooi vindt plaats bij sportpark Merlinello in Tilburg.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?