Terug naar overzicht

Tien miljoen om ondernemers te kweken

Scholieren en studenten moeten al vroeg de kunst van het ondernemen leren. Opleidingen die zich daar voor inzetten, kunnen geld krijgen van staatsscretaris Ybema van Economische Zaken.
Ybema trekt samen met onderwijsminister Hermans tien miljoen gulden uit om het ondernemerschap in het onderwijs te bevorderen. De zak geld moet de komende twee jaar worden uitgegeven.
Ook bestaande projecten, zoals de mini-ondernemingen in het hbo, mogen aanspraak maken op de subsidie. In die mini-ondernemingen runnen bijvoorbeeld techniek- of economiestudenten een studiejaar lang een eigen bedrijfje, begeleid door een docent.
Zulke projecten moeten er meer komen, vinden Hermans en Ybema. Want het hoger onderwijs doet te weinig doet om ondernemers op te leiden. Uit onderzoek blijkt dat slechts zeven procent van de Nederlandse studenten is geïnteresseerd in ondernemerschap. In Europa is dat percentage tien, in de Verenigde Staten negentien.
Slechts vijftien procent van de studenten komt tijdens de studie in aanraking met ondernemend Nederland. ‘Zo creëer je een sfeer waarin een ondernemer een soort marsmannetje wordt’, zei de staatssecretaris een half jaar geleden al.
Ybema betreurt dat. Nieuwe ondernemingen zijn de aanjager van de economie. De kansen voor jonge ondernemers zijn nog nooit zo groot geweest, vindt hij. Dat is vooral te danken aan internet. Dat biedt kansen om kleinschalig te beginnen en toch snel economische doorbraken te realiseren. (MtW/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?