Terug naar overzicht

Hogeschool Brabant start Post-hbo Praktijkvoerend Verpleegkundige

De Hogeschool Brabant start rond januari een post-hbo-opleiding Praktijkvoerend Verpleegkundige. Deze nieuwe opleiding leidt hbo-verpleegkundigen op tot praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk. De studie, die zal worden verzorgd door Hogeschool Brabant Opleiding en Advies, komt tot stand in nauw overleg met de districtshuisartsenvereniging en de afdeling Verpleegkunde van de Faculteit Gamma.
Anita Heijltjes, waarnemend hoofd opleiding Verpleegkunde, ziet als voordeel van de post-hbo-opleiding dat de verpleegkundigen in kwestie voornamelijk ouder zijn. ‘De zorgrelatie en het vertrouwen bij deze vorm van zorg is erg belangrijk want het gaat vooral om patiënten met chronische aandoeningen zoals diabetes. Vandaar dat de vraag van artsen uitgaat naar een ervaren beroepsuitoefenaar.’
Alleen afgestudeerden kunnen vooralsnog de studie volgen tot praktijkvoerend verpleegkundige. Binnenkort vindt een landelijk overleg plaats over de mogelijkheid voor studenten om zich tijdens de basisopleiding verpleegkunde al te specialiseren. Heijltjes: ‘Het kan een interessante kleur toevoegen aan het pallet van functies voor studenten verpleegkunde. Zij kunnen na een dergelijke uitstroomdifferentiatie als beginnend praktijkvoerend verpleegkundige aan de slag’. (CP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?