Terug naar overzicht

Ex-bondsbestuurders LSVb bepleiten fusie met ISO

De voormalige bestuursleden van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) Larissa Pans en Farid Tabarki pleiten in het blad van hun bond voor een fusie met het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). De twee, die in 1997-1998 respectievelijk voorzitter en algemeen bestuurslid van de LSVb waren, vinden dat het taboe op een samengaan maar eens moet worden doorbroken.
Ze geven toe, dat zij, toen ze zelf als bestuurders aantraden, dat idee net zo onbespreekbaar vonden als de meeste andere LSVb’ers: ‘Over een fusie met het ISO dácht je niet eens, laat staan dat je erover sprák.’ Maar in de loop van hun bestuursjaar kwamen Pans en Tabarki erachter dat de verschillen met het ISO niet zo groot waren: ‘Ook zij maakten zich boos om Zalm die triomfantelijk in de Tweede Kamer uitriep: “We voeren ‘m niet uit!” (over de OV-kaart-motie), al bleven de ISO’ers keurig op de publieke tribune zitten… Ook zij zaten regelmatig ’s nachts nog een reactie te typen, al kon je in hun kantoor gerust een student met smetvrees loslaten en was het bij ons altijd oppassen dat je geen muis uit de broodtrommel haalde of struikelde over een vergane pizza.’
Het resterende ‘LSVb- of ISO-chauvinisme’ was dikwijls niet in het belang van de studenten, stellen de voormalige bestuurders nu vast. ‘Territorium- en scoringsdrift kostten veel tijd. Tijd die we ook aan iets anders hadden kunnen besteden in plaats van elkaar te bestrijden. De echte liberaal zou nu misschien uitroepen dat concurrentie opzweept tot betere prestaties en marktwerking in het vakbondswezen, maar neem van ons aan dat het vooral veel oeverloos gelul en irritaties opriep.’
Het huidige LSVb-bestuur distantieert zich in een naschrift van de opvattingen van Pans en Tabarki. Fusie met het ISO is momenteel ‘niet aan de orde’. En de situatie van territorium- en scoringsdrift ‘behoort gelukkig tot het verleden’, melden de zittende bestuurders fijntjes. (FG)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?