Terug naar overzicht

Bredanaar steeds vaker in Antwerpen naar de film

De megabioscoop in Antwerpen werkt als een magneet op het Bredase publiek. Steeds meer Bredanaars bezoeken voor een filmavondje een bioscoop buiten Breda, vooral de megabios in Antwerpen. Dat blijkt uit de burgerenquête 2000 van de gemeente Breda. In de vorige enquête in 1997 gaf nog 26 procent aan minstens eenmaal buiten Breda naar de film te zijn gegaan, in 2000 was dat percentage opgelopen tot 32 procent. Tegelijk loopt het bioscoopbezoek in Breda terug. In 1997 bezocht 46 procent van de ondervraagde burgers minstenms éénmaal een Bredase bioscoop, in 2000 was dat geslonken tot 43 procent.
Dat Antwerpen de meest favoriete bioscoopstad buiten Breda is, maakt de Scheldestad tevens tot de populairste cultuurstad elders. Dat komt doordat filmbezoek veruit de meest bedreven culturele bezigheid is.

De randstadgemeenten Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn na Antwerpen de meest geliefde cultuuroorden. Voor toneel, cabaret, dans, museumbezoek, klassieke muziek en zelfs monumentenbezoek scoren die drie telkens het hoogst.
De andere Brabantse steden komen er nauwelijks aan te pas. Zelfs het nabijgelegen Tilburg, dat een culturele functie voor de regio wil vervullen, komt niet in het uitgaansvocabulair van de meeste Bredanaars voor.
Alleen voor popconcerten wil men de blik nog weleens oostwaarts wenden. Vooral dankzij poppodium 013 wist Tilburg in 2000 toch nog 13 procent van de cultuurminnende Bredanaars minstens eenmaal binnen haar grenzen te lokken. Maar ook dat resultaat blijft achter bij de aantrekkingkracht van de randstad, want ook als popstad wordt Tilburg vóórgegaan door Rotterdam en Amsterdam. (FG)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?