Terug naar overzicht

Hoger opgeleide starters verdienen veel maar zijn ontevreden

Hoger opgeleide starters verdienen meer dan ooit. Maar de beginner is ook nog nooit zo ontevreden geweest met zijn baan.
Startende academici gingen er het afgelopen jaar met 6 procent op vooruit. Mensen met een hbo-opleiding kregen zelfs 8,2 procent meer salaris dan in 1999. Het tijdschrift Intermediair concludeert dat aan de hand van een onderzoek onder 4500 hoger opgeleide starters.
De getallen van Intermediair wijken af van eerdere gegevens. Volgens een rapport dat het Maastrichtse onderzoeksinstituut ROA in september 2000 presenteerde, gingen academische starters er slechts 1 procent op vooruit. Beginners met een hbo-opleiding gingen er volgens ROA met 7 procent op vooruit.
De inkomensstijging van beginnende hoger opgeleiden wijkt fors af van die van de gemiddelde starter. Die kreeg ‘slechts’ 3,4 procent meer dan het jaar ervoor.

De inkomstenstijging betekent niet dat starters meer tevreden zijn met hun baan. Integendeel. Van de goedbetaalde beginners vindt één op de tien zijn werk verre van boeiend. Ook over de loopbaanperspectieven is één op de vijf niet enthousiast. Bijna een kwart van de ondervraagden wenst een beter cursuspakket van zijn werkgever.
De starters zijn dan ook niet erg trouw aan hun werkgever. Zodra zij elders meer kunnen verdienen, is 48 procent vertrokken. Bijna 70 procent zou ‘switchen’ op het moment dat er interessanter werk voorbijkomt.
In een lang dienstverband hebben veel hoger opgeleide beginners sowieso geen trek. Driekwart wil niet langer dan drie jaar bij zijn werkgever blijven. Ruim veertig procent zegt binnen een jaar weg te willen.

Het probleem van de huidige starter is dat hij onvoldoende weet wat hij wil. Veel beginners komen daar pas achter tijdens hun derde baan. Dat komt doordat studenten gedurende de opleiding geen tijd hebben gehad voor bezinning, zegt een loopbaanadviseur in Intermediar. ‘De studie is verzakelijkt en sterk ingekort, de meer beschouwelijke vakken zijn veelal verdwenen. Bovendien heeft iedereen tal van bijbanen. Dit zorgt ervoor dat de ruimte om te exerimenteren zeer beperkt is.’ (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?