Terug naar overzicht

Surfnet neemt maatregelen tegen Israëlische hacker

Een Israëlische hacker heeft de afgelopen weken verschillende universiteits- en hbo-netwerken gekraakt. Daarbij maakte hij gebruik van het computernetwerk van Surfnet.

Thuishaven van de computerkraker is de Israëlische provider Bezeqint, een partner van KPN Telecom. Omdat Bezeqint niets deed om de hacker te stoppen, besloot Surfnet al het inkomende verkeer van de Israëlische organisatie te blokkeren.

Surfnet, de IT-specialist in het hoger onderwijs, schat de schade op tienduizenden guldens. Zeker is in ieder geval dat er drie instellingen zijn getroffen. Namen wil Surfnet niet noemen. Omdat niet duidelijk is of er geheime of unieke informatie is gestolen, zullen getroffen hogescholen en universiteiten onder meer hun intellectuele eigendommen moeten beschermen door octrooien aan te vragen.

Het is voor het eerst dat Surfnet besluit het inkomend verkeer van een provider te blokkeren. De tamelijk draconische maatregel komt voort uit het feit dat Bezeqint niet reageert op de alarmsignalen uit Nederland. ‘De hacker gebruikt een vast patroon en steeds dezelfde provider. Doorgaans reageren providers adequaat, zodra ze de ernst van de kwestie inzien. Bezeqint doet dat niet en dan zit er voor ons nog maar één ding op: blokkeren’, laat Surfnet-medewerker Jacques Schuurman weten.

Van enige aansprakelijkheid wil Surfnet niets weten. Schuurman: ‘We doen ons best om problemen te voorkomen of te verhelpen. Maar uiteindelijk zijn we slechts een doorgeefluik.’ De Bezeqint-blokkade gaat in ieder geval door tot 30 april. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?