Terug naar overzicht

Beloning voor aangeven laptopdief

Laaiend was Hans van der Velden, docent marketing deeltijd HEAO, toen hij na de les merkte dat zijn laptop was gestolen. ‘Uiterlijk ben ik altijd vrij rustig, maar van binnen kookte ik. Ze hebben de laptop echt uit mijn tas gehaald. Dat terwijl het niet een typische laptoptas is. Dus ze hebben schijnbaar geobserveerd.’
De woede van Van der Velden is zo groot dat de docent 500 gulden heeft uitgeloofd als de laptop boven water komt. Maar liefst 2000 gulden heeft hij over voor inlichtingen die leiden tot justitiële vervolging van de dader, zo schrijft hij in een oproep die hij verspreidde binnen de Hogeschoollaan. Want daders van diefstal moeten gestraft worden, meent hij. ‘Je moet zoiets onmiddellijk de kop indrukken. Mensen moeten gewoon van spullen van een ander afblijven. Ik hoop dat de dader zich erg rot gaat voelen.’
Van der Velden, gewoonlijk organisatieadviseur, had op zijn laptop veel informatie staan over allerlei bedrijven. ‘Gelukkig had ik net een redelijke back-up gemaakt, maar veel informatie ben ik kwijt.’
Drie minuten waren er slechts nodig om de laptop te ontvreemden. Snel binnen en snel weer buiten tijdens een korte koffiepauze die de docent had ingelast. Dat kan als een lokaal niet is afgesloten. Toch heeft Van der Velde daar geen spijt van. Een volgend keer zou hij net zo gemakkelijk de deur openlaten. ‘Ik zou niet eens weten of de sleutels wel beschikbaar zijn,’ bekent hij.
‘Maar achteraf denk ik dat ik mijn laptop beter in de auto had kunnen laten staan. Hoewel je dat juist niet doet omdat je dan nergens voor verzekerd bent.’ Ook nu was zijn laptop niet verzekerd. ‘Die dingen krijg je niet verzekerd als je ze meeneemt. Wel als het thuis gebeurt.’
Hij gelooft niet dat de HEAO extra maatregelen kan nemen om de boel te beveiligen. ‘Ik ben er niet zo voor om een grote organisatie stappen te laten ondernemen. Als ik zie hoeveel tassen er tijdens de pauze in een lokaal achterblijven, denk ik dat zoiets moet kunnen op school.’ (MvH)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?