Terug naar overzicht

LSVb ‘geschokt’ over plan topcollegegelden

Het plan van minister Hermans om toe te staan het collegegeld voor topmasteropleidingen tot vijfmaal het huidige niveau op te hogen wordt door de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) van de hand gewezen. De bond laat in een persbericht weten ‘geschokt’ te zijn over het feit dat minister Hermans in deze een kamermeerderheid negeert. De Tweede Kamer heeft op 19 maart een motie aanvaard waarin collegegelddifferentiatie werd afgewezen. Alleen de VVD steunde die motie niet. In het wetsvoorstel Bachelor Master, dat vrijdag door het kabinet naar de Raad van State is gestuurd, is de collegegelddifferentiatie toch opgenomen.
Volgens de LSVb breekt Hermans beloftes die hij in 2000 gedaan zou hebben door te zeggen dat collegegelddifferentiatie geen optie is. LSVb-voorzitter Fransien van ter Beek: ‘Hermans moet zijn beloftes nakomen en mag dus geen differentiatie van collegegelden toestaan. Invoering van topcollegelden is funest voor de toegankelijkheid, kwaliteit en diversiteit van het onderwijs.’
Het argument van de minister dat de diffentiatie van collegegeld goed is voor de verscheidenheid in het hoger onderwijs noemt de LSVb ‘onzin’. De bond denkt dat opleidingen door de maatregel gefixeerd raken op financieel rendement en onderlinge concurrentie. Bovendien zou de toegankelijkheid van het hoger onderwijs beperkt worden, en zou een tweedeling ontstaan. ‘Wie veel geld heeft kan ook in de toekomst makkelijk studeren wat hij wil. Wie dit voorrecht niet heeft, heeft pech gehad.’ (FG)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?