Terug naar overzicht

Amerikaan Spencer Tunick fotografeert massaontkleding in Breda

Poseer naakt. Zo roept De Beyerd, centrum voor beeldende kunst, het publiek op deel te nemen aan een sessie van de Amerikaanse fotograaf Spencer Tunick in het Bredase Park Valkenberg. Op zaterdag 25 augustus om 6.15 wil Tunick de Bredase massaontkleding toevoegen aan zijn reeks naakttaferelen elders. Sinds 1992 nodigt de Amerikaan mensen overal op de wereld uit zich op de openbare weg massaal voor zijn camera uit te kleden. Telkens komt het strippende publiek in groten getale op.
Ook in Breda wordt gerekend op een flinke opkomst. Veel tijd zijn de deelnemers aan de sessie niet kwijt. ‘U zult slechts enkele minuten naakt zijn. De hele gebeurtenis beslaat 30 minuten’, zo laat Tunick het publiek weten. De modellen wordt in ruil een gesigneerde fotoafdruk in het vooruitzicht gesteld.
Tunick regisseert zijn sessies zorgvuldig, zodat diverse patronen van honderden naakte lijven de straten bedekken. ‘Naked Pavement’ fotosessies noemt hij de happenings, die steevast bij het krieken van de dag plaatsvinden. Dat Breda nu de eer te beurt valt heeft te maken met de expositie van Tunick in museum De Beyerd, die daags na de fotosessie voor het publiek wordt geopend. (FG)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?