Terug naar overzicht

Matig fietsklimaat Brabantse steden

Van de drie steden waar de Stichting Brabantse Hogescholen zetelt, heeft Tilburg het minst slechte fietsklimaat, terwijl je in Den Bosch maar beter met de bus naar de hogeschool kunt gaan. Dat blijkt uit de Fietsbalans van de Fietsersbond ENFB.
De ENFB beoordeelde 59 steden in Nederland op tien punten, variërend van het fietsgebruik tot de verkeersveiligheid in de stad. De bond baseerde zich op beleidsgegevens en statistieken, maar klom ook zelf op het zadel. Leden van de Fietsersbond legden routes af met een speciale meetfiets, die tijdens het rijden snelheid, omgevingsgeluiden en trilling van het wegdek registreerde.
Opvallend is dat het wegdek in de drie steden slecht wordt bevonden. Bovendien voelden de leden van de ENFB zich al zwetend en metend niet op hun gemak: de verkeersveiligheid vinden zij in Tilburg matig, in Breda en Den Bosch zelfs slecht. Ook met het fietsgebruik is het droevig gesteld. In Tilburg wordt er ‘matig’ gebruik gemaakt van het stalen ros, in de andere twee Brabantse steden beoordeelt de ENFB dit punt met ‘zeer slecht’.
Den Bosch trekt lering uit het onderzoek. Op korte termijn wil de gemeente het fietsklimaat in de stad verbeteren door onder andere fietsers meer voorrang te geven en de wachttijden voor fietsers bij verkeerslichten te verkorten. (RL)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?