Terug naar overzicht

Boete op lenen andermans ov-kaart

Slecht nieuws voor degenen die wel eens op andermans ov-studentenkaart reizen: de vervoersbedrijven en de spoorwegpolitie willen op deze zogeheten ‘zachte fraude’ een boete van ongeveer 100 euro zetten.
Nu is het risico bij gebruik van een kaart van iemand die op je lijkt vrij gering. Wie betrapt wordt, krijgt dezelfde behandeling als een zwartrijder. Dat wil zeggen: schuldbewust kijken en een kaartje kopen tegen het (hogere) treintarief plus 4,50 euro. En wie geen contanten op zak heeft, krijgt thuis de rekening, verhoogd met 27 euro.
Die spelregels worden waarschijnlijk veranderd, of liever gezegd: aangevuld. De vervoersbedrijven en de spoorwegpolitie hebben bij Justitie een voorstel ingediend om dit soort gebruik van de ov-kaart onder artikel 71 van de Wet Personenvervoer te laten vallen. Dan wordt het ‘misbruik’, dat strafbaar is. Daarbij denken de partijen aan een boete van rond de 100 euro. Wat Justitie met het voorstel gaat doen, is nog niet bekend. (PH/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?