Terug naar overzicht

Van der Woude: ‘Stok gevonden om te slaan’

‘Het is gewoon een conflict tussen Harry Koopman en mij over de strategie van het bedrijf. Er wordt nu van alles bijgehaald, maar daar gaat het helemaal niet om.’ Casper van der Woude, geschorst als directeur van Hogeschool Brabant Bedrijfsopleidingen bv (HBB) vindt de kwestie over zijn aandelenbezit in het omstreden bedrijf O&O er met de haren bijgesleept. ‘In november heb ik het al gemeld. En afgelopen vrijdag wordt me ineens door Harry Koopman en Frans van Kalmthout van de Raad van Bestuur meegedeeld dat ik geschorst ben. “Je weet wel waarom,” werd er bij gezegd. Waarom heeft men daar al die tijd overheen laten gaan?’
Van der Woude is ervan overtuigd dat er zondebokken worden gezocht. ‘Ik zat in O&O in dezelfde periode waarin de hogeschool er een contract mee had. Dan heb ik dus net zo goed of net zo slecht gehandeld als het bestuur van de hogeschool. Het is dus een interessante case. Ik zie het vervolg vol vertrouwen tegemoet. Laat Price Waterhouse maar een onderzoek doen. Dan kan ik van alle blaam worden gezuiverd.’
De bedoeling is volgens Van der Woude dat er koppen moeten rollen. ‘En koppen rollen onderaan. Het bestuur van de hogeschool, voorzitter Frans Leijnse van de HBO-raad, de minister, ze zijn allemaal medeverantwoordelijk voor wat er de afgelopen jaren rond inschrijvingen in het hbo is gebeurd. Maar een eenvoudige ambtenaar moet als eerste gaan. De stoep wordt onderaan schoongeveegd.’
Geschokt is hij niet. ‘Ik ben teleurgesteld. Uiteraard doet het me wat. Maar omdat ik er al een paar maanden op voorbreid ben schrik ik er niet van. Het feit dat de voorzitter ingrijpt in een fantastisch bedrijf met 45 mensen gaat me aan mijn hart. Maar half januari heb ik het van me afgezet. Als ik niet meer met de voorzitter door één deur kan, dan heb ik natuurlijk een probleem, dat heb ik al eerder gezegd. Ik vind dat je daar gewoon netjes met elkaar over moet praten. Maar nu worden dingen aangevoerd die er niets mee hebben te maken. Er zijn mij minder prettige dingen gezegd die eigenlijk niet te tolereren zijn. Dingen die ik liever niet herhaal. Er is naar een stok gezocht om mee te slaan.’
De aantijgingen doen volgens Casper Van der Woude geen recht aan wat hij voor de hogeschool heeft betekend. Zelfbewust: ‘Ik heb het uitstekend voor de hogeschool gedaan. Maar kennelijk is een tien niet goed genoeg. Voor de HEAO vind ik wat er nu gebeurt met Ron Schwiebert en mij ontzettend triest. Als je niet oppast wordt de HEAO weggevaagd. Waarom wordt er zo ondoordacht opgetreden? Men had eerst kunnen uitzoeken wat er werkelijk aan de hand is. Wat men nu doet is onverantwoord en ongefundeerd. Het is ook triest voor de hele hogeschool. De hogeschool zelf heeft ook contacten en contracten met O&O gehad. Steek dan de hand in eigen boezem en blaas niet twee fantastische bedrijven op.’ (FG)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?