Terug naar overzicht

Directeur hbo op non-actief, directeur-generaal onder vuur

De fall out van de hbo-fraude treft nu ook de Haagse ambtenarij. Dit weekend is directeur hoger beroepsonderwijs Jan Zuurmond door minister Hermans van zijn taken ontheven. De plaatsvervangend directeur, mevrouw Maan, heeft zijn taken overgenomen.
Zuurmond is opzij geschoven vanwege de traagheid van reageren op signalen over de hbo-fraude door de directie hbo. In november bleek dat een brief van klokkenluider Peter De Jong maandenlang in een bureaula was blijven liggen. Vorige week kwam daar het bericht overheen dat met een twee jaar oude brief van Norbert Verbraak, voorzitter van de Raad van Bestuur van Fontys Hogescholen, nooit iets is gedaan. Verbraak kaartte daarin eveneens oneigenlijke inschrijvingspraktijken in het hbo aan.
Minister Hermans heeft zware kritiek te verduren van de Tweede Kamer vanwege deze nalatigheden. In ambtelijk Den Haag wordt het als een doodzonde beschouwd wanneer ambtenaren hun minister in politieke moeilijkheden brengen.
Intussen is het zwartepieten op het departement in volle gang. De Volkskrant meldt dat bronnen binnen en buiten het ministerie de directe chef van Zuurmond als boosdoener aanwijzen. Directeur-generaal hoger onderwijs Jan Vrolijk zou initiatieven van Zuurmond om een grootschalig onderzoek op te zetten hebben gedwarsboomd. (FG)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?