Terug naar overzicht

Hermans wil einde maken aan kort hbo

Het lijkt gedaan met het kort hbo. Demissionair onderwijsminister Loek Hermans concludeert op basis van het rapport ‘kort hbo: een verkennend onderzoek’ dat het korte hbo zelden het gewenste niveau haalt. De tweejarige opleidingen kunnen in de toekomst nog wel gebruikt worden als onderdeel van een studie.
Hermans ziet in het rapport de bevestiging die hij nodig heeft om de stekker uit het korte hbo te trekken. Toekomst voor de opleidingen is er in principe wel. Als het onderzoek iets heeft uitgewezen, dan is het wel dat er wel degelijk vraag naar de studies is. Zo is er een flinke doorstroom vanuit het mbo. De mensen die voor zo’n opleiding kiezen, zullen bovendien niet snel voor het langere onderwijstraject gaan. Of de korte opleidingen het stempel ‘hbo’ mogen dragen, wordt evenwel betwijfeld. Hoogwaardige studies zijn in dit genre schaars.
Ondanks zijn doorgaans zo marktgerichte beleid wil VVD’er Hermans nu van studies af. De korte studies plaatsen tussen mbo en hbo ziet de afgetreden bewindsman niet zitten. Dat zou immers een wat obscure verandering van het Nederlandse onderwijs betekenen, die volgens Hermans nauwelijks meerwaarde biedt. ‘Het Nederlandse onderwijssysteem is naar mijn mening reeds een afdoende dekkend en samenhangend geheel en daarom zie ik geen enkele aanleiding dit systeem anders te structureren’, aldus Hermans.
De mensen die nu hun heil zoeken in de korte opleidingen moeten hun weg zien te vinden in het ‘nieuwe’ en geflexibiliseerde hoger onderwijs. Daarin moeten korte cursussen – eventueel ook de bestaande opleidingen in het kort hbo – onderdeel worden van een ‘grote’ bacheloropleiding. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?