Terug naar overzicht

Hermans na ‘innerlijke worsteling’ uit de politiek

Loek Hermans verlaat de politiek. Dat heeft Gerrit Zalm, fractievoorzitter van de VVD, vandaag bekend gemaakt. Hermans is de eerste VVD-politicus van de nieuwe fractie die het Haagse pluche voortijdig verlaat. Na de voor de liberalen desastreus verlopen verkiezingen kwam er van buiten de fractie een oproep aan de oude VVD-garde om het veld te ruimen voor een nieuwe generatie.
Vorige week circuleerden nog hardnekkige geruchten dat Hermans op de nominatie stond minister van Binnenlandse Zaken annex vice-premier te worden in het kabinet CDA-VVD-LPF. Hij zou daarmee dan wel de nasleep van de hbo-fraude het kabinet hebben binnengehaald. Na de zomer wordt de verslaglegging van een onderzoek van de Rekenkamer verwacht naar de hbo-fraude en de rol van Hermans daarin. PvdA, D66 en toekomstig coalitiegenoot CDA hebben Hermans steeds fel op de huid gezeten omdat ze hem verantwoordelijk houden voor het gebrek aan controle in die kwestie.
Hermans heeft vandaag in een brief aan Zalm laten weten dat een ‘innerlijke worsteling’ aan zijn besluit vooraf is gegaan. (FG)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?