Terug naar overzicht

Nijs gaat wildgroei hbo persoonlijk aanpakken

Staatssecretaris Nijs wil zelf de teugels in handen nemen om de wildgroei van nieuwe opleidingen af te remmen, als de zelfregie door hogescholen blijft falen. Dat zei de bewindsvrouw tijdens een overleg met de Tweede Kamer.
Nijs komt op een zo kort mogelijke termijn met een voorstel om de start van de accreditatie één jaar te vervroegen naar 2004/2005. Tegelijkertijd wil ze de procedures van de Adviescommissie Onderwijsaanbod (ACO), de poortwachter voor nieuwe studies, stopzetten. In oktober gaat ze hierover in gesprek met de HBO-raad.

Volgens een kamermeerderheid is de ACO vleugellam. De adviezen van het orgaan werden de laatste jaren veelvuldig genegeerd door oud-minister Hermans. In de meerderheid van die gevallen ging een rood sein toch op groen, wat tot nog meer wildgroei leidde.
Vandaar een breed gedragen pleidooi in de Kamer om harde criteria vast te stellen, wat Nijs ook toezegde. De Kamer heeft haar buik vol van de aanhoudende aanwas van nieuwe opleidingen en nevenvestigingen van hogescholen. Versnippering van geld en expertise is volgens het parlement niet bevordelijk voor de onderwijskwaliteit.

Nijs wil wel vasthouden aan de door Hermans gepredikte zelfregie, maar dan met een stok achter de deur. ‘Ik wil zoveel mogelijk aan de opleidingen overlaten. Maar als de zelfregie faalt, grijp ik in’, zegt ze desgevraagd.
ACO-voorzitter Wil Koppelaars gelooft niet dat de zelfregie nu meer zoden aan de dijk gaat zetten. ‘De besturen van hogescholen zijn er voor zaken als kwaliteit, rendement en financiën van hun instellingen. Ze zijn er niet om vanuit een macro-blik beslissingen te nemen. De HBO-raad is dat evenmin, want die is er voor de hogescholen. De enige verantwoordelijke voor macro-beslissingen is de minister. Met zelfregie worden die verantwoordelijkheden door elkaar gehusseld. Een typisch Hollandse oplossing.’ (PH/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?