Terug naar overzicht

Daan Spruijt wint prijs op Utrechts filmfestival

‘Normaal gesproken kom ik goed uit mijn woorden, maar nu stond ik met mijn mond vol tanden.’ Daan Spruijt, oud-student aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch, wist niet wat hem overkwam op het filmfestival in Utrecht. Voor zijn korte film ‘Schimmelpenninck’ kreeg hij de Kodak Student Award uitgereikt.
‘Het kwam voor mij als een complete verrassing. Toen ik iets wilde zeggen, kreeg ik bijna geen lucht meer. Vijfhonderd man staren je aan, vandaar dat er van mijn speech weinig terecht is gekomen’, vertelt Spruijt. Aan de prijs is ook 2500 Euro verbonden. ‘In de loop van mijn studie hebben mijn ouders altijd veel voorgeschoten. Ik denk dat ik daar een flink stuk van ga aflossen. Ook wil ik nog goed studiolicht aanschaffen.’
Van Spruijt werden er tijdens het filmfestival drie films vertoond. Hiervan werd alleen ‘Schimmelpenninck’ genomineerd. Zijn concurrenten voor de prijs waren de films ‘UNTITLED’ van Mattijs Mollee en de korte documentaire ‘Leven achter gesloten deuren’ van Maaike Arkesteijn. ‘Ik heb hun werk niet goed gezien. Tijdens de avond werden alle films wel vertoond. Maar ik vond het allemaal zo spannend dat ik er maar weinig van heb meegekregen.’
De jury, bestaande uit actrice Halina Reijn, acteur Edgar Wurfbain, regisseuse Paula van der Oest, cameraman Joost van Gelder en producent San Fu Maltha beschreef de film “als een bizarre experimentele animatiefilm waarbij een geheel eigen wereld wordt gecreëerd”. In die bewoordingen kan de toekomstige student aan de Rijksacademie in Amsterdam zich wel vinden. Verder is Spruijt vooral blij met de prijs. ‘Het is leuk om erkenning te krijgen.’ (KvdL)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?