Terug naar overzicht

Geen inschrijfbewijs, geen tentamen

Zes tweedejaars studenten Culturele & Maatschappelijke Vorming in Breda zijn gistermiddag weggestuurd bij een tentamen, omdat ze geen facilitycard én bewijs van inschrijving bij zich hadden.
Het is dit jaar voor het eerst dat studenten behalve hun facilitycard, voorheen collegekaart ook het inschrijvingsbewijs nodig hebben om zich te identificeren bij tentamens.
Gerlof Hofman, een van de gedupeerde is vooral boos over de manier waarop hun de toegang is geweigerd. ‘Onze mentor stond erbij. Ze kent ons, bij naam en toenaam. Ik begrijp dat zij er ook niets aan kan doen, maar waarom kunnen ze geen uitzondering op de regel maken. Het was het eerste tentamen.’
Aan het begin van het jaar zijn alle studenten per brief op de hoogte gebracht van de nieuwe regelgeving. Om het geheugen van studenten nog eens op te frissen, heeft iedereen één dag voor het tentamen nog een email gekregen. Ook in de vitrine waar de roosters hangen staat met grote letters dat studenten aan hun facilitycard en inschrijvingsbewijs moeten denken.
Desondanks vindt Hofman dat de informatieverstrekking onduidelijk is geweest. ‘Natuurlijk had ik het kunnen weten, maar ik heb geen email gehad en die andere vijf ook niet. Wel weet ik dat studenten elkaar gebeld hebben om te waarschuwen, behalve ons dus.’
In de studiegids van 2002-2003 is de nieuwe regeling nog niet opgenomen. Volgens juridisch beleidsmedewerker Marla van Overbeek hoeft dit geen bezwaren op te leveren. ‘De hogeschool kan tussentijds altijd veranderingen doorvoeren. Maar de studenten moeten natuurlijk wel op de hoogte worden gesteld.’
Het zestal heeft nu een brief naar de examencommissie gestuurd met daarin het verzoek om op 5 november te kunnen herkansen. Als dit niet wordt ingewilligd duurt het nog tien weken voordat de studenten kunnen herkansen. ‘Heel vervelend. Nu zit alle stof nog in mijn hoofd. Straks niet meer.’
Als de examencommissie niet akkoord gaat dient Hofman een bezwaar in tegen de ‘slechte informatievoorziening’. (CB)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?