Terug naar overzicht

ISO tegen studietaks

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is tegen het plan om studietaks in te voeren. Dit in tegenstelling tot de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).
De studietaks vervangt in de toekomst wellicht het huidige studiebeurssysteem door een terugbetaling van de studiekosten via de belasting. ISO-voorzitter Linda van Beek: ‘De hele maatschappij heeft baat bij hoger opgeleiden. Daarom zou ook de hele maatschappij de studiekosten moeten dragen. Met de studietaks belast je alleen de academicus.’
Bovendien meent het ISO dat de toegankelijkheid van het onderwijs verminderd wordt. ‘Het is toch een afweging of je die belasting van vier of zes procent wel kunt dragen na je studie. Als je eerst MBO hebt gedaan en doorstroomt naar het hoger onderwijs, dan moet je na afloop behoorlijk veel betalen.’
Als je als academicus een goede baan krijgt, betaal je bovendien toch al meer belasting dan anderen. Het ISO vindt het onredelijk om daarbovenop nog de hele studie op de academicus te verhalen.
Wie hard zijn best heeft gedaan en daardoor zelfs een nog betere baan krijgt dan andere academici, zou in het studietakssysteem wellicht ook meer moeten terugbetalen; hij of zij verdient immers meer. Die terugbetaling zou dan dubbelop zijn, zegt het ISO. (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?