Terug naar overzicht

CDA tegen collegegelddifferentiatie

Het CDA heeft zich bij de behandeling van de onderwijsbegroting in de Teede Kamer tegen collegegelddifferentiatie uitgesproken. Daarmee wijkt de regeringspartij af van het strategisch akkoord van het kabinet.
Tijdens ‘Paars’ was het CDA ook al tegen collegegelddifferentiatie (de mogelijkheid voor instellingen om in meer gevallen dan nu zelf het collegegeld vast te stellen). Tot woede van de studentenbonden gaf het CDA dat standpunt prijs bij de kabinetsformatie.
Toen CDA-woordvoerster Cisca Joldersma gisteren opnieuw afstand nam van de collegegelddifferentiatie werd ze door de oppositiepartijen aan de draai van haar partij bij de formatie herinnerd. Op de vraag of ze straks na de verkiezingen dit punt weer zou inruilen verschafte ze geen zekerheid. Ze herhaalde slechts: ‘Het CDA is tegen collegegelddifferentiatie.’

Joldersma nam samen met de oppositiepartijen ook de talrijke proefballonntjes van Nijs op de korrel.
Nijs stelde de afgelopen maanden onder meer voor 30 procent van de bekostiging door het bedrijfsleven te laten overnemen, tweede en derde studies niet meer te subsidiëren en de overheidsbekostiging van studies van dertigplussers af te schaffen.
Namens de PvdA sprak Jacques Tichelaar zijn verbazing uit over de slechte communicatie tussen minister Van der Hoeven en staatssecretaris Nijs. Van der Hoeven gaf eergisteren in een interview in de Volkskrant te kennen niets te voelen voor het plannetje van Nijs om tweede en derde studies niet meer te bekostigen. (FG)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?