Terug naar overzicht

Door Deetman verboden onderwijsdemo verplaatst naar Amsterdam

De demonstratie van organisaties in het hoger onderwijs die morgen zou plaatsvinden in Den Haag is tot woede van het organiserende Platform verboden door burgemeester Deetman. De demonstratie is naar Amsterdam verplaatst.
Deetman heeft een vergunning geweigerd omdat de organisaties niet nauwkeurig konden voospellen hoeveel demonstranten komen opdagen. Het Plein, waar de eerste plannen naar uitgingen, is te klein voor een groot aantal demonstranten. ‘Stel dat er tienduizend komen, dan passen die daar niet eens op’, aldus woordvoerder Martin van Bruggen van de gemeente Den Haag. Uitwijken naar het Malieveld was evenmin mogelijk, omdat daar momenteel een circus zijn tenten heeft opgeslagen.
Het Platform 12 november neemt met die argumentatie geen genoegen. Het heeft een rechtszaak tegen Deetman aangekondigd. Woordvoerder Tamira Combrink van het Platform heeft in een reactie verklaard: ‘Wij willen enkel op vreedzame wijze een krachtige stem laten horen tegen het onderwijsbeleid en de aangekondigde bezuinigingen in het Hoger Onderwijs. Wij zijn woedend dat wij onze stem tegen dit onderwijsbeleid niet mogen laten horen in Den Haag.’
Volgens het Platform was de demonstratie al twee weken geleden bij de politie gemeld, en werd pas afgelopen vrijdag meegedeeld dat de vergunning zou worden geweigerd. Alternatieve locaties, zoals het Zuiderpark, zouden pas vandaag kunnen worden besproken, zo werd vrijdag meegedeeld. Toen had het Platform al groen licht van burgemeester Cohen om de demonstratie in Amsterdam te laten plaatsvinden.
Aanvankelijk had men daar de Dam als locatie gekozen, maar vanwege de ‘risicowedstrijd’ Ajax-Inter Milaan morgenavond is dat niet mogelijk. Vandaar dat nu wordt uitgeweken naar het Museumplein. Om 15 uur begint het spektakel. (FG)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?