Terug naar overzicht

Kunstenaar deelt gratis bier uit

Beeldend kunstenaar Wouter Jansen houdt vanaf vrijdag 22 november tot en met vrijdag 29 november een tiental gratis bierperformances. De voorstelling maakt deel uit van de tentoonstelling ‘You’re just an object in my eyes’.
Op deze tentoonstelling is het werk te zien van autonoomstudenten tweede fase van de Academie St. Joost. Voor deze expositie gingen de jonge kunstenaars aan de slag met het thema openbare ruimte.
Met de gratis bierperformances gaat Jansen in op de zogenaamde ‘vereftelingisering’ van de hedendaagse kunst, een recente maatschappelijke ontwikkeling waarin hoge en lage cultuur met elkaar samensmelten. Als voorbeeld noemt hij de documentaire van Andre Hazes, waardoor de volkszanger door ‘intelectuelen’ tot kunst werd verheven. ‘Ik stel daar mijn vragen bij’, zegt Wouter Jansen. Met de performances maakt Jansen een elitair gebaar naar de bevolking van Breda. In de ogen van de kunstenaar staat de kunstenaar buiten en boven de maatschappij. ‘Ik vind dat kunst niet voor het volk is. Dan kun je je natuurlijk de vraag stellen wat kunst is, maar daar houd ik mij al heel lang niet meer mee bezig.’
Op het eerste gezicht lijkt Jansen met de gratis bierperformances een utopisch doel na te streven, zoals de versmelting van kunst en leven. Het is echter totaal niet de doelstelling van de kunstenaar om deelnemers aan zijn performances tot nadenken over kunst of kunstenaarsschap aan te zetten. ‘Het is juist heel banaal, zo van hier heb je bier en doe er mee wat je wil.’
Van de bierperformances maakt Jansen een documentaire-achtige film.
Tijdens de opening van de tentoonstelling ‘You’re just an object in my eyes’ in paviljoen Wolfslaar op vrijdag 22 november, wordt er een startschot gegeven voor de performances. Dinsdag 26 november deelt Jansen vanaf 16.30 uur op Academie St. Joost bier uit.
Mensen die interesse hebben in het bijwonen van een gratis biervoorstelling kunnen tijdens kantooruren bellen met de kunstenaar, 06-41518779. Ook zijn er mogelijkheden om de voorstelling op een locatie naar wens te laten plaatsvinden. In totaal heeft de kunstenaar duizend biertjes om uit te delen. Voor meer informatie: www.happyconomy.nl/gratisbier. (CB)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?