Terug naar overzicht

Leijnse (HBO-raad): voer bezuiniging voor 2003 niet door

Schrap de bezuinigingen voor 2003 en laat de discussie over de toekomst van het hoger onderwijs over aan het nieuwe kabinet. Dat advies geeft Frans Leijnse, voorzitter van de HBO-raad, minister Van der Hoeven van Onderwijs vandaag in de Volkskrant.
Leijnse vindt dat een demissionair kabinet over zulke ingrijpende onderwerpen geen beslissingen kan nemen. Bovendien heeft noch minister Van der Hoeven, noch staatssecretaris Nijs tot nu toe uitgelegd waar die bezuinigingen precies gehaald moeten worden. Nijs heeft wel diverse proefballonnetjes opgelaten, maar minister Van der Hoeven nam daar vervolgens afstand van.
‘De minister heeft haar staatssecretaris gecorrigeerd, maar het is volstrekt onduidelijk wat zij zelf vindt. Hoe verdedigt zij deze, wat zij noemt efficiencykorting, die volgens mij niet meer is dan een platte bezuiniging? Waarom geeft zij dan niet aan waar wij nog efficiënter kunnen werken? Wil Van der Hoeven ook een debat voeren over de toekomst van het hoger onderwijs en de rol van de overheid daarin, en op welke manier moet dit dan? Ik weet het niet’, zegt Leijnse aan de vooravond van de laatste ronde van de behandeling van de begroting van Onderwijs, woensdag in de Tweede Kamer.
Nijs heeft in de Kamer aangekondigd dat zij in januari komt met een notitie over de toekomst en de financiering van het hoger onderwijs. Leijnse verbaast zich hierover. ‘De samenwerkende universiteiten (VSNU) en HBO-raad hebben daarover zegge en schrijve tweemaal met haar gesproken, maar dat was geen formeel overleg, er waren geen stukken en we wisten absoluut niet wat zij voorstaat. Ik begrijp niet hoe ze nu ineens voor januari een notitie kan aankondigen, want het echte debat moet nog beginnen.’ (SW)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?