Terug naar overzicht

Universiteit van Amsterdam flirt met Nijenrode

De fusiekoorts van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam is nog niet voorbij. Het huwelijk met de Hoge Economische School Amsterdam is bijna rond. En ze flirten ook nog met Nijenrode.
‘We kijken nog even of we geen lijken in de kast vinden, maar het is vrij aannemelijk dat de HES erbij komt’, zegt een woordvoerder van de UvA. ‘Met Nijenrode hebben we op dit moment alleen verkennende gesprekken.’

De ‘intensieve samenwerking’ van de UvA en de HvA mag geen fusie heten, maar komt daar in de praktijk wel op neer. De twee instellingen hebben al een gezamelijk college van bestuur.
Opheffing van het fusieverbod kan alleen als de dereguleringsvoorstellen van het ministerie van Onderwijs door de Kamer komen. Demissionair staatssecretaris Nijs komt hier niet aan toe, omdat de Tweede Kamer deze voorstellen ‘controversieel’ verklaarde. Het officiële huwelijk heeft derhalve de zegen nodig van een kabinet dat wel het vertrouwen van de Tweede Kamer heeft.

In het hbo zijn fusies de laatste jaren algemeen gebruik. Recent zijn bijvoorbeeld de Ichtus Hogeschool, de Hogeschool Delft, de Hogeschool Alkmaar, de Hogeschool Haarlem en de Hogeschool Holland samengesmolten tot de kolossale InHolland Hogeschool. En vorige week werd bekend dat een fusie tussen de Haagse Hogeschool en de Technische Hogeschool Rijskwijk aanstaande is. (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?