Terug naar overzicht

Nieuwe opleiding voor fysiotherapie aan kankerpatiënten

Fysiotherapeuten die werken met kankerpatiënten kunnen vanaf september 2003 een speciale opleiding volgen bij Hogeschool Brabant Bedrijfsopleidingen. Het is de eerste opleiding tot oncologisch fysiotherapeut in het land. De cursisten leren onder meer om te gaan met de psychosociale aspecten van kanker.
De tweejarige opleiding is een post-hbo studie, bedoeld voor mensen die als fysiotherapeut werken met kankerpatiënten. Zij lopen tegen specifieke problemen aan, zoals rouwverwerking en ernstige vermoeidheid door de chemokuur of andere behandelingen. ‘De cursisten worden geen specialisten in alle soorten van kanker waarbij een fysiotherapeut nodig is’, zegt Bart Stegwee, directeur van de contractafdeling Zorg en Welzijn. ‘Wel besteden we kort aandacht aan alle deelgebieden.’
Stegwee werkt momenteel aan het onderwijsprogramma, samen met mensen van het Nederlands Kanker Instituut, het Nederlands Paramedisch Instituut, de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie, het Erasmus Medisch Centrum Daniël den Hoed, de opleiding Maatschappelijk Werk & Dienstverlening en de Bredase stichting De Honingraad, die hulpverlening biedt aan kankerpatiënten. ‘Er ligt al zoveel materiaal klaar, het is zonde als we daar geen gebruik van maken’, zegt Bart Stegwee.
In de opleiding wordt vooral veel aandacht besteed aan de psychosociale aspecten, zoals rouwverwerking. Ook leren de cursisten tijdens de cursus hoe ze een netwerk van hulpverleners moeten opbouwen. Volgens Bart Stegwee voorziet de opleiding in een grote behoefte. ‘Kankerpatiënten worden steeds meer thuis behandeld. Dat betekent dat fysiotherapeuten zelf een netwerk moeten opbouwen, want zij werken meestal niet in een multidisciplinair team, zoals in verpleegtehuizen en ziekenhuizen.’
De opleiding start in september met maximaal veertig cursisten en wordt in het hele land aangeboden. Er komt in ieder geval een lesplaats in Breda en mogelijk ook in Amsterdam en Rotterdam. (MS)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?