Terug naar overzicht

Hoger onderwijs-kenners verdwijnen uit Tweede Kamer

Niet alle hoger-onderwijsspecialisten keren terug in de Tweede Kamer. De verkiezingen van 22 januari betekenden het (voorlopige) einde voor bijvoorbeeld Vic Bonke (LPF) en Ursie Lambrechts (D66).
Lambrechts is een ‘kenner’. De D66-politica voerde bijvoorbeeld het woord in de ‘bama-debatten’ en liet regelmatig op kritische wijze haar licht schijnen over de vermeende fraude in het hoger onderwijs. Lambrechts viel net buiten de boot: ze stond zevende op de lijst, en haar partij veroverde slechts zes zetels.
Ook de LPF verliest de kenner uit de fractie. Vic Bonke – in het verleden rector in Maastricht – overleefde de enorme terugval (van zesentwintig naar acht zetels) niet.
Het verlies van GroenLinks (van tien naar acht zetels) houdt tevens in dat het doek gevallen is voor Naima Azough. Deze nieuwkomer in de Tweede Kamer voerde namens de linkse partij het woord tijdens de meest recente debatten over de onderwijsbegroting.
Voor VVD-politica Monique de Vries was het afscheid minder pijnlijk. Zij had al besloten dat ze geen kandidaat zou zijn voor de verkiezingen van 22 januari. Kenners heeft de VVD in huis met Bibi de Vries, die het hoger onderwijs volgde ten tijde van Paars II, en natuurlijk Annette Nijs, die terwijl ze ‘op de winkel past’ in Zoetermeer voorlopig ook kamerlid is. Overigens is het niet gebruikelijk dat oud-bewindslieden die terugkeren in de Tweede Kamer het woord gaan voeren op hun oude terrein. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?