Terug naar overzicht

ABVAKABO: ‘Onderwijs in neerwaartse spiraal’

De verdubbeling van de collegegelden, het afschaffen van de studiefinanciering en het instellen van een leeftijdsgrens gaan dwars in tegen de plannen om van Nederland een kenniseconomie te maken. Dat zegt de ABVAKABO in een reactie op de ambtelijke voorstellen om tussen de 700 miljoen en 1,9 miljard euro per jaar te bezuinigen op het hoger onderwijs.
Voor een goed opgeleide beroepsbevolking is het van het grootste belang dat de toegankelijkheid van het onderwijs gewaarborgd blijft, meent de ABVAKABO. Om te komen tot een innovatieve kenniseconomie is het belangrijk dat zoveel mogelijk potentiële werknemers een zo hoog mogelijke opleiding volgen. Met deze bezuinigingsplannen raakt Nederland alleen maar verder achterop ten opzichte van de rest van Europa. Nederlandse investeringen in het onderwijs liggen momenteel op Oost-Europees niveau.
Het beleid van Balkenende-I lijkt te worden voortgezet. ‘De Zeeuwse zuinigheid van Balkenende kan op korte termijn enige centen opleveren, op de lange termijn komen we op deze manier alleen maar in een neerwaartse spiraal terecht’, zegt ABVAKABO-bestuurder Arno Lammeretz. (SW)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?