Terug naar overzicht

Nieuwbouw kunstacademie met Kruithuis blijft onzeker

Het blijft onzeker of het Kruithuis, museum voor hedendaagse kunst, samen met de kunstacademie ´s-Hertogenbosch gaat bouwen in het Paleiskwartier of dat het museum bij het Noordbrabants Museum aan de Beurdestraat komt.

De gemeenteraad zou gisteren beslissen of beide opties onderzocht worden op haalbaarheid. Een andere mogelijkheid was om alleen de optie van de Beurdestraat te onderzoeken. Hier waren bij een eerdere commissievergadering veel partijen voor. Maar na een volgens Brabants Dagblad chaotische vergadering, werd een andere motie aangenomen, van fractievoorzitter J. van Heijningen (CDA). Hij stelde voor dat het college de komende twee maanden eerst eens goed onderzoekt wat het concept en het budget voor een museum voor hedendaagse kunst voor de stad Den Bosch moeten zijn. Enkele raadsleden vroegen zich af of dit besluit geen uitstel van executie is, omdat de Beurdestraat volgens hen toch de goedkoopste oplossing biedt.
Piet Fioole, directeur van de Bossche kunstacademie is niet ontevreden met deze uitslag. ´Ik denk dat dit een positieve ontwikkeling is. Als je een brood koopt, wil je ook weten of het een volkoren of een machinaal gebakken brood is. Dat geldt voor dit museum ook. Iedereen heeft daar eigen ideeën over. Sommigen hebben een Van Abbe, Bonnefantenmuseum of Groninger Museum voor ogen. Dit zijn prestigieuze publiekstrekkers, die grote collecties beheren en tentoonstellen. De vraag is of het zinvol is in Den Bosch ook zo´n museum te vestigen. De insteek van de kunstacademie en het Kruithuis is een dynamisch, actueel museum, waar jonge, niet gevestigde kustenaars een kans krijgen. De komende maanden moet duidelijk worden wat een museum voor hedendaagse kunst in Den Bosch zou moeten zijn. Een goede definiëring is belangrijk. Die komt wel een beetje laat. Maar beter laat dan nooit.´ (PM)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?