Terug naar overzicht

Bos: ‘Kiezen tussen studiefinanciering en onderwijsinstellingen’

Een week voor de demonstratie op 13 maart in Den Haag reageren de studentenbonden verontwaardigd op plannen van de PvdA om de beurs af te schaffen. Het ISO bood gisteren partijleider Wouter Bos in Den Haag vast een petitie aan.
De bond had in een week tijd ruim drieduizend e-mails verzameld van studenten, die zich zorgen maken over de plannen van een groep ambtenaren om het collegegeld te verdubbelen, de OV-jaarkaart af te schaffen en de masterfase van universitaire studies niet meer te betalen. D66-kamerlid Boris van der Ham leverde nog eens ruim tweeduizend mailtjes aan.
ISO-voorzitter Linda van Beek was al boos over die plannen, maar nu is ze nog veel bozer. Volgens een artikel in De Telegraaf zou Bos’ PvdA de studiebeurs willen afschaffen. Studenten moeten voortaan het hele bedrag lenen en na afloop van hun opleiding terugbetalen, inclusief de basis- en eventuele aanvullende beurs. Daartegenover staat overigens wel de afschaffing van het collegegeld. Van Beek ‘Het is onbegrijpelijk dat ze dat een “sociaal leenstelsel” noemen. We wilden de acties tot nu toe ludiek houden, maar als dit doorgaat staat heel Nederland op z’n kop.’

‘Noodkreet onderkend’, reageerde Bos. ‘Maar het gaat niet goed met de economie. Als het even kan zouden we aangekondigde bezuinigingen het liefst terugdraaien, en liever nog zouden we extra investeren, maar we moeten nu geen gouden bergen beloven.’ Volgens de PvdA-leider is de keuze tussen een ‘andere opzet van de studiefinanciering’ en bezuinigen op de onderwijsinstellingen.
Het terugbetalen van de geleende beurs zou volgens Bos trouwens altijd naar draagkracht gebeuren. ‘We halen het geld dus bij Boris van der Ham’, sneerde hij naar het jonge D66-kamerlid dat met de studenten meeprotesteerde. ‘Die verdient nu negentigduizend euro per jaar omdat hij gestudeerd heeft. Ik vind dat hij best iets meer mag terugbetalen.’
Volgens onderwijswoordvoerder Jacques Tichelaar van de PvdA is het plan ‘slechts een van de opties’ om de studiefinanciering te hervormen. ‘We willen in ieder geval de aangekondigde bezuiniging voor 2006 terugdraaien. Als we de studiefinanciering efficiënter en socialer maken kunnen we het extra geld investeren in het hoger onderwijs.’

De studentenbonden zien evenwel niets in de plannen. ‘Dit plan is voor ons onbespreekbaar. Studenten moeten straks alles terugbetalen, en dat kán de toegankelijkheid van het onderwijs niet ten goede komen. Studeren is straks niet meer vanzelfsprekend.’
Van Beek is verontwaardigd over de keuze die Bos voorlegt. ‘Het dilemma waarbij je moet kiezen tussen bezuinigen op de studiefinanciering en het onderwijs is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Het is een kwestie van prioriteiten. Als je moet bezuinigen kun je het geld ook ergens anders vandaan halen.’

Wat de studentenbonden betreft is de demonstratie van volgende week slechts de aftrap van een langere actieperiode als de plannen in het regeerakkoord terecht komen. Vooralsnog gaan ze er van uit dat ze het tij nog kunnen keren. ‘De afgelopen twintig jaar waren alle demonstraties gericht tegen staand beleid. Deze plannen zijn nog geen beleid, dus het is nu veel makkelijker om te voorkomen dat het zo ver komt’, denkt Van Beek. (WvD/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?