Terug naar overzicht

Human Care Technology: nieuwe opleiding FTN en Gamma

De Faculteit Techniek & Natuur (FTN) en de Faculteit Gamma gaan samen een nieuwe opleiding opzetten: Human Care Technology, een combinatie van mens, meet- en regeltechniek.
De opleiding gaat professionals afleveren die gespecialiseerd zijn in de voortbeweging van de hulpbehoevende mens. Te denken valt aan de ontwikkeling van kunstheupen, kunstknieën of een liftje bij het bad. Gezien de de vergrijzing van de bevolking zou de opleiding een gat in de markt zijn, zegt FTN-directeur, Carel Geenen.
Om de klassieke opleidingen als Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek, die al jaren kampen met teruglopende studentenaantallen, nieuw leven in te blazen, is gekeken welke mogelijkheden er bij Gamma liggen. ‘Bij Fysiotherapie weten ze alles over het bewegen van het menselijke lichaam’, legt Geenen uit. ‘Bij techniek zijn ze goed op de hoogte van de krachtenleer. Waarom zou je deze zaken niet bij elkaar kunnen brengen?’
De plannen verkeren in een pril stadium. Nog niet bekend is hoe het programma er uit komt te zien en hoe de de opleiding in een brede bachelorsopleiding kan opgaan. Eerst moet er een marktonderzoek plaatsvinden waarbij de behoeftes van studenten en bedrijven onderzocht worden.
Helemaal nieuw is de opleiding Human Care Technology in Nederland niet. In Groningen en Eindhoven bestaat een soortgelijke opleiding al enkele jaren. Volgens Geenen is de opleiding daar zeer populair. Of Human Care Technology in Breda ook zo veel studenten trekt, moet eerst nog blijken uit het onderzoek.
Het is de bedoeling dat de opleiding in september 2004 van start gaat. (CB)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?