Terug naar overzicht

IBG ter discussie

De PvdA sluit niet uit dat de Informatie Beheer Groep (IBG) als uitvoerder van het studiefinancieringsstelsel overbodig wordt. Dit als gevolg van de verregaande ingrepen in dat stelsel die de PvdA overweegt.
Onderwijswoordvoerder Jacques Tichelaar heeft vandaag tegenover de redactie van de nieuwssite van Fontys Hogescholen ontkend, dat de PvdA uit zou zijn op opheffing van de IBG, zoals gisteren in NRC Handelsblad werd gemeld. Maar de rol van IBG in de studiefinanciering zou weleens uitgespeeld kunnen raken als de hervormingsplannen die de sociaaldemocraten momenteel uitbroeden werkelijkheid worden, aldus Tichelaar. Daarmee zou geld vrijkomen dat rechtstreeks in het onderwijs kan worden gestoken. ‘Bijvoorbeeld om een aantal taken die nu door de IBG worden uitgevoerd, zelf uit te voeren. Maar zover is het allemaal nog niet. We zouden dat eerst eens goed moeten onderzoeken en natuurlijk moeten we daarover met de instellingen praten, want willen ze dat wel? Er zijn overigens universiteiten die zeggen dat liever vandaag nog te willen doen dan morgen.’
De hervorming die de PvdA voor ogen heeft komt neer op het afschaffen van studiebeurs en collegegeld. Daarvoor in de plaats zou een vorm van ‘studiebelasting’ komen, die na de studie naar draagkracht aan de voormalige studenten wordt opgelegd. (FG)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?