Terug naar overzicht

Loek Hermans naar MKB-Nederland

Voormalig onderwijsminister Loek Hermans is onverwachts door MKB-Nederland voorgedragen als kandidaat-voorzitter. De belangenorganisatie ziet in de 51-jarige oud-bewindsman iemand met een goed netwerk en veel ervaring in de politiek en het bedrijfsleven.
MKB-Nederland had een paar jaar geleden veel met Hermans te maken. De belangenorganisatie speelde een belangrijke rol in het voucherexperiment. De test met de onderwijsstrippenkaart werd onder Hermans uitgevoerd via de duale MKB-route, waarin studenten hun studiepunten ook in het bedrijfsleven kunnen verdienen.
Als onderwijsminister in ‘Paars II’ werkte VVD’er Hermans aan de invoering van het Angelsaksisch onderwijsmodel (het bachelor-mastersysteem) en de nieuwe accreditatiewetgeving.
Hermans nam ook het initiatief tot het ‘zelfreinigend onderzoek’ door de onderwijsinstellingen naar aanleiding van de ‘hbo-fraude’. Dat onderzoek ontmoette onlangs forse kritiek van de Rekenkamer. Gisteren maakte staatssecretaris Nijs bekend dat er alsnog aanvullend onderzoek komt.

Voor 1998 was Hermans commissaris van de koningin in Friesland, burgemeester van Zwolle en vice-voorzitter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Momenteel is hij voorzitter van het Nederlands Uitgevers Verbond. Daarnaast is de oud-onderwijsminister een belangrijke kandidaat voor de VVD in de Eerste Kamer. Daar zou hij nu van afzien.
De algemene ledenvergadering van MKB-Nederland beslist in juni over Hermans’ benoeming. De voordracht wordt unaniem gesteund door de selectiecommissie. (OvB/HOP, MS)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?