Terug naar overzicht

Twee brede bachelors vervangen vijf technische opleidingen

De vijf opleidingen van de Academie voor Industrie & Informatica van de Hogeschool ’s-Hertogenbosch maken plaats voor twee brede bachelors: Engineering en ICT. Dit vertelde academiedirecteur Harrie de Werd gisteren tijdens de academieraadsvergadering.

Onder Engineering vallen de opleidingen Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde en Technische Bedrijfskunde. Onder ICT vallen Hogere Informatica en Technische Informatica. De nieuwe opleidingen moeten in 2004 van start gaan.
Vanaf volgend schooljaar worden de andere twee technische opleidingen van de hogeschool, Bouwkunde en Civiele Techniek, samengevoegd in de brede bachelor Built Environment. De hogeschool telt straks drie technische opleidingen.
Met deze veranderingen komt de hogeschool tegemoet aan de wens van de landelijke Sectorraad HTNO (Hoger Technisch en Natuurkundig Onderwijs) om het aantal technische opleidingen te verminderen. Er zijn er nu honderden. Het is de bedoeling dat er vier overblijven: Engineering, ICT, Built Environment en Applied Science.
´Er is behoefte aan transparantie. Ook voor de instromers. Studenten weten vaak wel welke richting ze uit willen, maar wat precies, weten ze nog niet. Al die verschillende opleidingen werken bovendien amper samen en zijn daardoor heel smal´, legt academiedirecteur Harrie de Werd uit. ´Het bedrijfsleven heeft behoefte aan breed opgeleide, technisch specialisten. Want behalve technische kwaliteiten worden in de huidige maatschappij communicatieve vaardigheden, projectmanagement en bijvoorbeeld inventieve kracht steeds belangrijker.´
Er wordt al hard gewerkt aan gelijkschakeling van de vijf opleidingen van Industrie & Informatica. Zo hebben ze vanaf volgend schooljaar al dezelfde Onderwijs- en Examenregeling (OER) en ook de onderwijsconcepten zijn op elkaar afgestemd. Hoe de brede bachelors er precies uit moeten gaan zien en welke uitstroommogelijkheden er komen, is nog niet bekend. Daar gaat een projectgroep zich de komende tijd mee bezig houden. (PM)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?