Terug naar overzicht

Links boycot Nijs’ fraude-onderzoek

De linkse kamerfracties laten vandaag verstek gaan bij het eerste Algemeen Overleg over het vervolgonderzoek naar de ‘hbo-fraude’.
De kritische fraude-watchers Tichelaar (PvdA), Vergeer (SP), Vendrik (GroenLinks) en Van der Laan (D66) boycotten het periodieke overleg over het onderzoek, omdat zij zich niet willen associëren met iets minders dan een parlementaire enquête.
Tichelaar ziet er weinig in om onder protest toch aan te schuiven. ‘Voor je het weet zegt de minister dat we medeverantwoordelijk zijn omdat we hebben meegepraat. Dat hebben al meegemaakt met het zelfreinigende onderzoek van Hermans, waar we ook tegen waren.’ De Algemene Rekenkamer deed dat onderzoek af als volstrekt onvoldoende om de omvang van de onregelmatigheden in beeld te brengen.

‘Het enige wat er nu gaat gebeuren, is dat er accountants op de instellingen worden afgestuurd’, aldus Tichelaar. ‘Op die manier wordt nooit duidelijk hoe de wisselwerking tussen het ministerie, de HBO-raad en de instellingen aan de fraude heeft bijgedragen.’ Om dat in beeld te brengen, gaat de PvdA hoorzittingen met de betrokkenen organiseren. (PH/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?